- Cercetarea, publicată joi în revista Nature Medicine, a constatat că infecțiile repetate cu COVID-19 contribuie la un risc suplimentar semnificativ de apariție a unor condiții de sănătate adverse în mai multe sisteme de organe.
- Persoanele cu infecții repetate aveau de trei ori și jumătate mai multe șanse de a dezvolta probleme pulmonare.
- Studiul a luat în calcul variantele COVID-19, cum ar fi Delta, Omicron și BA.5.
Infecțiile repetate cu virusul SARS-CoV-2 pot crește riscul de insuficiență organică și de deces, potrivit unui studiu care sugerează că oamenii ar trebui să fie vigilenți pentru a-și reduce șansele de reinfectare. Cercetarea, publicată joi în revista Nature Medicine, a constatat că infecțiile repetate cu COVID-19 contribuie la un risc suplimentar semnificativ de afecțiuni nefaste ale sănătății în mai multe sisteme de organe.
Astfel de rezultate includ spitalizarea; tulburări care afectează plămânii, inima, creierul și sistemele sangvin, musculo-scheletal și gastrointestinal ale organismului; și chiar decesul, au precizat cercetătorii. Reinfecția contribuie, de asemenea, la diabet, boli renale și probleme de sănătate mintală, au spus aceștia.
„În ultimele câteva luni, a existat un aer de invincibilitate în rândul persoanelor care au avut COVID-19 sau care au primit vaccinurile și rapelurile lor, și mai ales în rândul persoanelor care au avut o infecție și au primit și vaccinuri; unii oameni au început să se refere la aceste persoane ca având un fel de superimunitate la virus”, a declarat autorul principal al studiului, Ziyad Al-Aly, de la Școala de Medicină a Universității Washington, SUA.
„Fără ambiguitate, cercetarea noastră a arătat că contractarea unei infecții a doua, a treia sau a patra oară contribuie la riscuri suplimentare pentru sănătate în faza acută, adică în primele 30 de zile de la infectare, și în lunile următoare, adică în faza lungă de COVID”, a spus Al-Aly.
Studiul a indicat, de asemenea, că riscul pare să crească cu fiecare infecție. „Acest lucru înseamnă că, chiar dacă ați avut două infecții cu COVID-19, este mai bine să evitați o a treia. Iar dacă ați avut trei infecții, este mai bine să o evitați pe a patra”, a spus Al-Aly. Limitarea expunerii la acest virus este deosebit de importantă în condițiile în care noi variante apar, suferă mutații și provoacă deja o creștere a infecțiilor în unele părți ale lumii.
„Oamenii ar trebui să facă tot posibilul pentru a preveni infecțiile repetate prin mascare, de exemplu, prin obținerea tuturor rapelurilor eligibile, prin a sta acasă atunci când sunt bolnavi. De asemenea, să se vaccineze împotriva gripei pentru a preveni îmbolnăvirea”, a declarat Al-Aly. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a reduce șansele de a avea o dublă epidemie atât de COVID-19, cât și de gripă în acest sezon de iarnă”, a adăugat el.
Ce au analizat cercetătorii?
Cercetătorii au analizat aproximativ 5,8 milioane de dosare medicale neidentificate dintr-o bază de date administrată de Departamentul pentru veterani din SUA, cel mai mare sistem integrat de asistență medicală din țară. Pacienții reprezentau mai multe vârste, rase și sexe. Ei au creat un set de date controlat de 5,3 milioane de persoane care nu au fost testate pozitiv pentru infecția cu COVID-19 de la 1 martie 2020 până la 6 aprilie 2022.
De asemenea, cercetătorii au alcătuit un grup de control format din peste 443.000 de persoane care au fost testate pozitiv pentru o singură infecție cu COVID-19 și un alt grup de aproape 41.000 de persoane care au avut două sau mai multe infecții documentate. din acest din urmă grup, majoritatea persoanelor au avut două sau trei infecții, un număr mic de persoane având patru infecții și nimeni nu a avut cinci sau mai multe infecții, au precizat cercetătorii. Modelarea statistică a fost utilizată pentru a examina riscurile pentru sănătate ale infecțiilor repetate cu COVID-19 în primele 30 de zile de la contractarea virusului și până la șase luni după aceea, au spus aceștia.
Studiul a luat în calcul variantele COVID-19, cum ar fi Delta, Omicron și BA.5. Rezultatele negative au apărut atât în rândul celor nevaccinați, cât și al celor care au primit vaccinuri înainte de reinfectare. În general, cercetătorii au constatat că persoanele cu reinfecții COVID-19 au avut de două ori mai multe șanse de a muri și de trei ori mai multe șanse de a fi spitalizate decât cele care nu au fost reinfectate.
De asemenea, persoanele cu infecții repetate aveau de trei ori și jumătate mai multe șanse de a dezvolta probleme pulmonare, de trei ori mai multe șanse de a suferi de afecțiuni cardiace și de 1,6 ori mai multe șanse de a suferi de afecțiuni cerebrale decât pacienții care au fost infectați o singură dată cu virusul, au precizat aceștia.
„Constatările noastre au implicații largi asupra sănătății publice, deoarece ne spun că ar trebui puse în aplicare strategii de prevenire sau de reducere a riscului de reinfectare”, a adăugat Al-Aly.