• Persoanele care au avut o formă severă a bolii provocate de noul coronavirus rămân cu sechele.
  • O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet.

Aproape o treime dintre pacienții care s-au vindecat de COVID se întorc în spitale în următoarele 5 luni, iar unul din opt moare, potrivit unui studiu britanic, transmite Telegraph.


Studiul a fost realizat de Universitatea Leicester și de Oficiul Național pentru Statistică (ONS) și a descoperit efecte devastatoare pe termen lung asupra pacienților COVID care au avut o formă severă a bolii.

Majoritatea rămân cu probleme la inimă, au diabet și afecțiuni cronice la ficat și rinichi

Dintre 47.780 de persoane care au fost externate în primul val, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

”Acesta este cel mai mare studiu în rândul persoanelor externate din spital după ce fuseseră internate cu Covid-19”, spune Kamlesh Khunti, unul dintre autorii studiului și profesor în domeniul diabetului și medicinii vasculare.

Ionuț Nistor, medic nefrolog: Sunt pacienţi care din perspectiva funcţiei respiratorii sau cardiovasculare, nu erau documentati cu afectiuni cronice inainte de infectia cu SARS CoV 2, iar după o spitalizare prelungită si după ce au fost nevoiti sa treacă prin această infectie, dar din pacate, de la inceput cu formă medie sau severă, au ramas cu sechele.

Dacă la majoritatea tinerilor, reacţiile post Covid durează până la 3 luni, la vârsnici persistă mai mult şi pot duce inclusiv la deces. Medicul infecţionist Andrei Rogoz îţi spune ce trebuie să ai în vedere, în funcţie de gravitatea infecţiei pe care ai avut-o.

Andrei Rogoz, medic infecţionist: În funcție de evoluția clinică, de ce simptome prezintă la distanţă, rămâne să fie monitorizat fie prin medicul de familie, fie la un nivel mai avansat, într-un cabinet de pneumologie, boli infecțioase sau de cardiologie.