• Cercetătorii s-au concentrat asupra a zece pericole legate de climă și legate de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră.
  • În total, au analizat peste 77.000 de lucrări științifice.
  • Încălzirea și precipitațiile, de exemplu, au fost asociate cu extinderea vectorilor, cum ar fi țânțarii.

O echipă de oameni de știință din domeniul mediului și al sănătății a analizat zeci de ani de lucrări științifice despre toți agenții patogeni cunoscuți care afectează oamenii pentru a realiza o hartă a tipurilor de riscuri agravate de schimbările climatice – iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Dintr-un total de 378 de boli umane, cercetătorii au descoperit că 218 dintre ele, adică peste jumătate, pot fi afectate de schimbările climatice. Creșterea temperaturilor, de exemplu, poate extinde viața țânțarilor care transportă malaria. Secetele pot aduce în orașe rozătoare infectate cu hantavirus, în căutare de hrană, iar inundațiile pot răspândi hepatita. Din punctul de vedere al cercetătorilor, adaptarea la toate acestea nu va fi posibilă, apelând în schimb la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Având în vedere consecințele extinse și omniprezente ale pandemiei COVID-19, a fost cu adevărat înspăimântător să descoperim vulnerabilitatea masivă a sănătății care rezultă ca o consecință a emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat Camilo Mora, autorul principal, într-un comunicat. Există pur și simplu prea multe boli și căi de transmitere pentru a ne gândi că ne putem adapta cu adevărat la schimbările climatice.

Recomandări

AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
BLINKEN, AVERTISMENT CĂTRE CHINA
VICTORIE PENTRU ALCARAZ LA MADRID
BENEFICIILE URCATULUI PE SCĂRI
UNDE MERGI ÎN VACANȚA DE PAȘTE?
AZI FACI SPORT ÎN PARCUL COPIILOR

Bolile și schimbările climatice

Cercetătorii s-au concentrat asupra a zece pericole legate de climă și legate de creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră: inundații, furtuni, încălzirea oceanelor, schimbarea acoperirii solului, creșterea nivelului mării, valuri de căldură, secetă, incendii, precipitații și încălzire atmosferică. Apoi au căutat studii care au discutat observații cuantificabile ale bolilor umane legate de aceste pericole.

În total, au analizat peste 77.000 de lucrări științifice. Dintre acestea, 830 prezentau un pericol climatic care afecta o boală într-un anumit loc și într-un anumit timp. Acest lucru le-a permis cercetătorilor să creeze o bază de date a pericolelor climatice, agenților patogeni, bolilor și căilor de transmitere. Aceștia au realizat chiar și o hartă care arată căile complicate dintre pericole și agenții patogeni.

Studiul a constatat că riscurile climatice măresc suprafața și durata de adecvare a mediului, facilitând expansiunea agenților patogeni. Încălzirea și precipitațiile, de exemplu, au fost asociate cu extinderea vectorilor, cum ar fi țânțarii. Pericolele climatice duc, de asemenea, la migrația oamenilor, ceea ce poate provoca sau crește noi contacte cu agenții patogeni.