• Aceste produse sunt considerate în mod popular mai sigure decât țigările din tutun.
  • Fumatul și vapatul sunt legate de disfuncția și remodelarea LV.
  • Spre deosebire de produsele din tutun, fiecare expunere acută la marijuana a scăzut SBP.

Într-un studiu recent publicat în revista Heart Rhythm, cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au evaluat relația dintre diferitele tipuri de marijuana inhalată sau de consum de produse din tutun și aritmiile ventriculare și atriale.

Impactul fumatului convențional de tutun asupra tulburărilor coronariene este bine cunoscut. Cu toate acestea, efectele fumatului asupra mecanismelor proaritmice și a aritmiei cardiace necesită cercetări suplimentare. Produsele moderne din tutun, cum ar fi țigările electronice (e-cigs) și produsele din tutun încălzite (HTP), precum și creșterea popularității marijuanei legalizate au complicat situația.

Cu toate acestea, chiar dacă produsele de tutun netradiționale și marijuana pot reprezenta o nouă amenințare pentru sistemul cardiovascular, există o înțelegere redusă a impactului fumatului sau al vapatului asupra aritmiilor cardiace.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Rezultatele studiului

Constatările studiului au arătat că toate condițiile care nu sunt aerisite au schimbat drastic SBP. Fumul de țigară, aerosolul IQOS și aerosolul JUUL au avut același efect asupra SBP: toate au crescut semnificativ SBP în prima zi de expunere, cu îmbunătățiri moderate în zilele următoare. Cu toate acestea, spre deosebire de produsele din tutun, fiecare expunere acută la marijuana a scăzut SBP. Pe de altă parte, pb-MJ nu a redus SBP, ci a crescut-o într-un mod similar cu produsele din tutun.

Valorile pre-expunere au arătat că expunerea la produsele evaluate a crescut treptat SBP de bază de la 0,130 mm Hg după două săptămâni de expunere la 0,140 mm Hg după patru săptămâni și la 0,150 mm Hg după opt săptămâni de expunere. Concentrațiile de noradrenalină în probele de ser au fost considerabil diferite la șobolanii expuși la marijuana sau la produsele din tutun în comparație cu aerul la opt săptămâni după expunere.

În același timp, nivelurile de angiotensină nu au prezentat nicio variație. După opt săptămâni de expunere, variațiile suprafeței fracționare și fracția de ejecție în toate cohortele care nu au fost expuse la aer au fost mai mici decât la momentul inițial. În grupurile fără aer, volumele diastolice finale ale ventriculului stâng (LV) și volumele end-sistolice finale ale LV au crescut treptat. La opt săptămâni de la expunere, volumele diastolice finale ale LV și volumele distolice finale ale LV au crescut în mod semnificativ în comparație cu valoarea inițială în toate grupurile fără aer.

În plus, masa LV a crescut, de asemenea, în comparație cu cohortele cu aer și cu valorile inițiale. De asemenea, expunerea la toate condițiile, cu excepția aerului, a determinat mărirea diametrului atriului stâng (LA) până în a patra săptămână de expunere, mărirea continuând până în a opta săptămână. Aceste rezultate au sugerat că utilizarea tutunului și a marijuanei a cauzat disfuncția LV cu mărirea camerelor cardiace. Acest lucru a indicat faptul că fumatul și vapatul sunt legate de disfuncția și remodelarea LV.