• O treime dintre persoanele vindecate de coronavirus suferă de afecțiuni cerebrale sau tulburări de sănătate mintală.
  • Cea mai întâlnită tulburare de sănătate mintală a fost anxietatea.
  • Medicii vor utiliza rezultatele studiului pentru a găsi metode prin care pot sprijini pacienții COVID și după vindecare.

Cercetătorii au afirmat marți că o treime dintre persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 și s-au vindecat suferă de afecțiuni cerebrale, relatează CNN.

34% dintre supraviețuitorii coronavirusului au fost diagnosticați în ultimele șase luni cu afecțiuni neurologice sau psihologice, conform unui studiu publicat marți în Lancet Psychiatry.

Cea mai întâlnită afecțiune a fost anxietatea: 17% dintre persoanele vindecate de coronavirus au fost diagnosticate cu stare de neliniște și teamă.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Deși bolile neurologice sunt mult mai severe în cazul pacienților internați, cercetătorii spun că acestea s-au manifestat și la persoanele care nu au avut nevoie de spitalizare.

Sistemul medical va utiliza rezultatele studiului pentru a găsi metode prin care să ajute pacienții și după vindecarea de COVID-19

„Rata afecțiunilor neurologice a crescut progresiv, pe măsură ce coronavirusul a devenit din ce în ce mai agresiv. Dacă analizăm pacienții care au fost internați, observăm că rata a crescut până la 39%”, a spus Maxime Taquet, psihiatru și cercetător la Universitatea Oxford, dar și coautor al studiului.

Rezultatele studiului reprezintă un sprijin pentru sistemul de sănătate în procesul de identificare a celor mai bune metode prin care supraviețuitorii coronavirusului pot fi ajutați.

„Rezultatele noastre indică faptul că bolile cerebrale și tulburările de sănătate mintală sunt mult mai întâlnite după SARS-CoV-2 decât după o răceală sau alte infecții respiratorii, chiar și atunci când pacienții au comorbidități. Acum trebuie să vedem ce se întâmplă mai departe de acest termen de șase luni”, a adăugat Maxime Taquet.

Studiul a avut la bază un eșantion de peste 236.000 de pacienți COVID, majoritatea din SUA. Cercetătorii au comparat datele medicale ale acestora cu informațiile unor pacienți care au suferit de alte probleme respiratorii în aceeași perioadă.

Specialiștii au observat că pacienții care au avut COVID-19 sunt predispuși la boli neurologice și tulburări de sănătate mintală în proporție de 44%, comparativ cu pacienții care au avut simptome e răceală simplă.

Aproximativ unul din 50 de pacienți COVID a suferit un accident vascular cerebral, adică de formarea unui cheag de sânge care conduce către afecțiuni ale creierului.