• Oamenii de știință au descoperit care ar fi motivul pentru care unele persoane pot slăbi fără foarte mult efort.
  • În urma unui studiu cuprinzător, care a urmărit genetica obezității, cercetătorii au descoperit o genă rară care poate proteja oamenii de obezitate.
  • 2.8 milioane de oameni mor, în fiecare an, din cauza obezității sau din cauza excesului de greutate.
  • Un stil de viață sănătos, regimul alimentar și sportul sunt câteva lucruri care îi ajută pe oameni să slăbească.
  • Totuși, genetica este un factor care influnțează foarte mult problemele de greutate ale oamenilor.

În cazul unor persoane, nu contează cât de mult fac sport sau cât de mult respectă un regim alimentar, pur și simplu nu pot slăbi. În cazul altora, slăbitul este un lucru natural. Oamenii de știință au descoperit care ar fi motivul, relatează publicația Science.

În urma celui mai cuprinzător studiu care urmărește genetica obezității, o echipă de cercetători a identificat o genă rară care protejează unele persoane de kilogramele în plus.

Sadaf Farooqi, un cercetător care studiază problema obezității la Universitatea Cambridge, a catalogat descoperirea drept „un tur de forță al geneticii”.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Geneticienii caută în general mutații care cauzează boala, însă oamenii pot avea diferite versiuni ale genei care le oferă o stare de sănătate bună.

Să găsești variante rare care oferă protecție împotriva bolii este un proces anevoios pentru că studiile pe secvențiere sunt, în general, foarte puține, a mai spus Farooqi.

2.8 milioane de persoane mor, anual, din cauza excesului de greutate sau din cauza obezității

Cel puțin 2.8 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza excesului de greutate sau din cauza obezității. Obezitatea crește riscul de dezvoltare a două tipuri de diabet, boli de inimă, diverse cancere. În plus, din cauza obezității, persoanele care se infectează cu SARS-CoV-2 pot suferi de forme severe ale bolii.

Un stil de viață sănătos, regimul alimentar și sportul sunt câteva lucruri care îi ajută pe oameni să slăbească. Însă, genetica este un factor care influnțează foarte mult problemele de greutate ale oamenilor.

În urma studiilor care au analizat persoanele cu obezitate extremă, s-au identificat variante genetice comune, precum o copie „care nu funcționează foarte bine” a genei MC4R, genă care are legătură cu reglarea apetitului. Această genă face ca oamenii să fie predispuși la greșterea excesivă în greutate.

Alte lucrări au descoperit mii de variante genetice, fiecare dintre acestea având un impact minuscul asupra greutății corporale. Împreună, ele pot crește semnificativ probabilitatea de obezitate.

Într-un nou studiu, cercetătorii au secvențiat genomi de la peste 640.000 de persoane din Mexic, Statele Unite ale Americii și Marea Britanie, concentrându-se doar pe exom – partea genomului care codifică proteinele. Acest lucru înseamnă o muncă uriașă, spune Ruth Loos, genetician la Universitatea din Copenhaga.

La fel cum o fotografie cu mii de pixeli dezvăluie detalii minuscule ale unei imagini, numărul mare de participanți la studiu a oferit o imagine clară pentru a ajunge la cele mai rare variante, a spus Ruth Loos.