- Cercetătorii au descoperit că persoanele obeze și supraponderale au crescut cu un kilogram în timpul stărilor de spirit scăzut.
- Cei cu corpuri mai mari pot fi predispuși la mâncatul de confort, spun oamenii de știință.
- Cercetătorii au urmărit emoțiile a peste 2.000 de persoane din Marea Britanie timp de până la nouă luni.
Stările depresive ar putea determina persoanele obeze să se îngrașe cu aproape un kilogram. Persoanele slabe rămân la aceeași dimensiune. Cercetătorii au urmărit emoțiile a peste 2.000 de persoane din Marea Britanie timp de până la nouă luni.
În fiecare lună, oamenii au fost întrebați cu privire la simptomele depresive. Faptul că nu le face prea multă plăcere să participe la activitățile zilnice sau că se simt prost în pielea lor. Mai mult de 90 la sută dintre persoanele participante la studiu nu sufereau de depresie clinică. Dar atunci când persoanele supraponderale sau obeze se simțeau mai deprimate, acestea luau în greutate o lună mai târziu.
Nu a existat nicio diferență pentru persoanele care aveau o greutate sănătoasă la început
Cercetătorii suspectează că persoanele supraponderale ar putea fi mai predispuse să se consoleze mâncând alimente bogate în calorii, când au probleme emoționale, scrie Daily Mail.
Autorii studiului au acordat oamenilor un punctaj de 24 de puncte pentru simptomele depresive. Un scor cu doar cinci puncte mai mare decât nivelul mediu „obișnuit” al gândurilor depresive, în cazul persoanelor obeze, a fost legat de o creștere medie în greutate de 0,8 kilograme.
În cazul persoanelor supraponderale, aceeași creștere a sentimentelor negative a fost legată de o creștere în greutate de 0,6 kilograme. Acest tip de creștere în greutate s-ar putea acumula pe parcursul a luni sau ani, avertizează cercetătorii.
Persoanele care se confruntă cu probleme ar putea primi sfaturi care le-ar putea ajuta să își ridice starea de spirit. Terapia cognitivă online, atenția, ascultarea de muzică sau grădinăritul. Asta înainte de a ajunge la un punct în care să mănânce nesănătos și să ia în greutate.
Persoanele supraponderale sunt mai vulnerabile
Dr. Julia Mueller, care a condus studiul de la Universitatea din Cambridge, a declarat: „Aceste constatări sugerează că persoanele care trăiesc cu supraponderabilitate sau obezitate sunt mai vulnerabile la creșterea în greutate. Știm din dovezile anterioare că persoanele care se simt deprimate pot mânca prea mult, sau pot consuma alimente mai calorice, cu mai multe grăsimi sau zahăr, sau sunt mai puțin predispuse să meargă la plimbare sau să facă exerciții fizice.
Creșterea în greutate poate fi observată doar la persoanele cu un IMC mai ridicat. Acestea sunt persoane cu o predispoziție genetică la mâncatul de confort sau care au învățat să folosească mâncarea ca pe un confort în copilărie. Sau se poate întâmpla ca aceștia să ia în greutate mai ușor decât persoanele cu un IMC mai mic.
Avem nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma aceste rezultate. Ar putea fi folosite pentru a acorda mai multă atenție simptomelor depresive la persoanele care încearcă să piardă în greutate, astfel încât să nu ajungă să se îngrașe în schimb”.
Citește și