- Un vaccin creat pentru combaterea noilor variante de coronavirus ar putea fi gata până în toamnă
- Informațiile vin de la echipa din spatele vaccinului Oxford-AstraZeneca
- Matt Hancock, secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, e de părere că rezultatele sunt „absolut superbe“
Prof. Andy Pollard, de la Universitatea Oxford, spune că intenţionează deja să modifice vaccinul, iar modificarea serului este un proces relativ rapid. În plus, ar avea nevoie doar de mici teste înainte de lansare, scrie BBC.
Există în continuare dovezi puternice că vaccinurile existente funcţionează bine împotriva mutaţiilor care au apărut, deşi eficacitatea lor ar putea fi mai slabă în acele cazuri. Datele, care nu au fost încă publicate sau revizuite, au arătat că vaccinarea cu Oxford-AstraZeneca ar putea reduce transmisia cu până la 67%.
Acest lucru înseamnă că vaccinul ar putea încetini semnificativ răspândirea virusului, iar asta ar putea permite ridicarea restricțiilor mai rapid. Mai mult, studiile anterioare au arătat deja că vaccinul este bun pentru prevenirea bolilor grave şi a decesului celor care s-au vaccinat.
Matt Hancock, secretarul pentru sănătate din Marea Britanie, e de părere că rezultatele sunt „absolut superbe“ şi a subliniat că vaccinurile sunt „calea de ieşire din această pandemie“. El spune că „provocarea continuă“ ar fi ca producătorii de vaccinuri să ţină pasul cu ceea ce face virusul. În acest sens, prof. Pollard a spus că echipa sa are în plan deja actualizarea vaccinului pentru a-l face mai eficient împotriva mutaţiilor.
Nu este încă clar modul în care noul vaccin ar fi administrat oamenilor, dar este posibil să fie vorba de o singură doză actualizată și lansată în fiecare an.