Boicot în masă în sportul american din cauza rasismului: jucătorii NBA, NFL și Naomi Osaka pe lista sportivilor care protestează

  • Sportul a fost oprit în SUA ca urmare a unui boicot în masă.
  • Sportivi din NBA, NFL, MLB și MLS au refuzat să mai joace.
  • Motivul: Problema rasismului din America este mai urgentă decât sportul.

Naomi Osaka nu joacă nici ea la Cincinnati. Boicotul din NBA a fost demarat de Milwaukee Bucks. Uciderea lui Jacob Blake provoacă noi neliniști în SUA.

Un nou scandal zguduie America și nu e rost de spectacole, fie ele chiar și sportive. Moartea unui alt american de culoare, Jacob Blake, împușcat de poliție s-a rasfrânt și asupra sportului.

Milwaukee Bucks au inițiat revolta

Sportul s-a oprit în America și nu va reîncepe până când problema rasismului nu va fi abordată așa cum trebuie, spun atleții de peste ocean.

Jucătorii echipei de baschet Milwaukee Bucks au fost cei care au dat semnalul întreruperii. Au refuzat să intre pe teren la meciul cu Orlando Magic. Ca-ntrun efect de domino, celelalte meciuri din NBA, dar și din NFL – liga de fotbal american – și MLB – liga de baseball – au fost amânate.

Protestele s-au intensificat în ultimele zile după ce un bărbat de culoare, Jacob Blake, a fost împușcat de polițiști în timp ce se urca în mașina în care se aflau și copiii săi. Autoritățile susțin că bărbatul era înarmat și nu s-a supus somațiilor.

LeBron James a cerut chiar întreruperea definitivă a sportului. Atleții cer măsuri rapide.

„Ultimele 4 luni au dezvăluit nedreptatea cu care se confruntă comunitatea afro-americană. Cetăţenii din întreaga ţară şi-au folosit vocile şi platformele sociale pentru a vorbi împotriva acestor nedreptăţi.

În ultimele zile, în statul nostru, Wisconsin, am văzut clipul oribil cu Jacob Blake împuşcat în spate de 7 ori de ofiţeri de poliţie. În ciuda cererii repetate a unei schimbări nu a existat nicio acţiune în acest sens astfel că astăzi nu putem să ne concentrăm pe baschet”, au declarat jucătorii Milwaukee Bucks.

Fostul număr 1 mondial din tenis, Naomi Osaka, s-a alăturat boicotului

Una dintre rivalele Simonei Halep, Osaka a anunțat că nu va juca semifinala de la Cincinnati.

„Înainte să fiu atletă, sunt o femeie de culoare. Iar ca femeie de culoare simt că sunt lucruri mult mai importante care necesită atenție”, a declarat Naomi Osaka, tenismenă.

Obama și Biden, alături de sportivi

„Acest moment cere o conducere morală. Toți acești jucători au răspuns prin a lua atitudine și au folosit armele lor. Acum nu este momentul pentru tăcere”, a declarat Biden.

„Îi felicit pe jucători pentru că au luat atitudine față de o problemă în care cred. E nevoie ca toate instituțiile să lupte pentru aceste valori”, a declarat Obama.

Biden și Obama s-au declarat de partea sportivilor și au cerut ca problema rasismului să fie adresată. I-au aruncat mânușa lui Trump.

„E nevoie de o conducere morală”, spune Biden.
„Îi felicit pe sportivi pentru atitudine”, a zis Obama.