• Fostul lider WTA lua în calcul retragerea din tenis, dacă suspendarea iniţială ar fi fost menţinută.
  • Suspendată la 4 ani în septembrie 2022, pedeapsa Simonei Halep a fost redusă la 9 luni.
  • Simona Halep s-a pregătit în toată perioada în care a fost suspendată.

Mesajul lui Patrick Mouratoglou

Fostul antrenor al Simonei, Patrick Mouratoglou, cel care a recunoscut că este vinovat pentru testul pozitiv al sportivei, nu a venit încă cu o reacţie vizavi de acest mare anunţ.

Chiar dacă iniţial francezul nu şi-a recunoscut vina, spre finalul lui 2023, după ce Halep deja primise suspendarea de 4 ani, Mouratoglou a luat asupra sa toată vina. La audieri, la TAS, a spus din nou că este cel care i-a recomandat Simonei acel supliment, care s-a dovedit a fi contaminat cu Roxadustat.

Până acum, francezul doar a distribuit două postări de pe platforma X, fostă Twitter. În prima, acesta a repostat de pe contul Tennis Majors vestea potrivit căreia Simona a scăpat de calvarul pe care îl trăieşte de mai bine de un an şi jumătate.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
OLIVIA RODRIGO NU MAI CÂNTĂ ÎN UK
SUNT INDIA ȘI JAPONIA XENOFOBE?
BRITNEY ȘI SAM ÎNCHEIE DIVORȚUL

Peste trei ore, acesta a avut o nouă repostare, însă de această dată distribuirea a fost însoţită şi de două propoziţii.

Acesta a repostat cele scrise de Ahmad Nassar, directorul executiv al PTPA (Asociaţiei Jucătorilor Profesionişti de Tenis), alături de mesajul: „Nedreptatea este incredibilă! Da, trebuie să se schimbe””, părând că este de acord cu cele scrise de Nassar, care explicase:

„În primul rând, ne bucurăm că Simona şi-a reabilitat în sfârşit numele. Dar să ne abţinem de la a o numi o victorie. Nimeni nu a câştigat cu adevărat aici. Acest lucru trebuie să se schimbe. Iar noi vom lucra pentru a-l schimba”, a scris Nassar.

REACȚIA SIMONEI HALEP

De-a lungul acestui proces lung si dificil, mi-am menținut convingerea că adevărul va ieși în cele din urmă la iveală și că se va ajunge la o decizie corectă deoarece sunt și am fost întotdeauna o sportivă curată. Credința mea în acest proces a fost pusă la încercare de acuzațiile scandaloase care mi-au fost aduse și de resursele aparent nelimitate care au fost aliniate împotriva mea. Dar, în cele din urmă, adevărul a prevalat, chiar dacă a durat mult mai mult decât mi-aș fi dorit. Aș dori să le mulțumesc avocaților mei care au fost alături de mine și au crezut în mine de la început; și, mai important, vreau să le mulțumesc sponsorilor mei, fanilor și concurenților mei care au rămas alături de mine pe parcursul acestui proces lung și dificil. Abia aștept să mă întorc în circuit.

Lângă o fotografie în care apare sărutând trofeul câştigat la Roland Garros, Simona Halep, 34 de ani, a transmis un mesaj și pe contul său de Instagram.

​„Ziua de astăzi marchează un moment esenţial, când tribunalul a pronunţat verdictul, afirmând poziţia mea şi aducând claritate acestui capitol:

(1) Într-o hotărâre unanimă, tribunalul m-a înlăturat de orice abatere privind acuzaţiile de dopaj de sânge.

(2) De asemenea, s-a stabilit în unanimitate că incidentul nefericit al testului pozitiv la roxadustat a rezultat din contaminarea accidentală a suplimentului, ceea ce a condus la o sancţiune redusă de nouă luni.

(3) În plus, tribunalul a solicitat ITIA să mă despăgubească cu 20.000 de franci elveţieni.

În mijlocul acestei călătorii provocatoare, credinţa mea neclintită în integritatea adevărului şi în principiile dreptăţii a fost farul meu. În ciuda faptului că m-am confruntat cu acuzaţii descurajante şi o opoziţie formidabilă, spiritul meu a rămas plin de susţinere, ancorat în convingerea mea neclintită că sunt un sportiv curat.

Această încercare a fost o dovadă a rezistenţei, iar triumful adevărului este o justificare dulce-amăruie care, deşi amânată, este extrem de îmbucurătoare.

Îmi exprim sincera recunoştinţă echipei mele juridice, a cărei credinţă fermă şi dăruire excepţională au fost esenţiale în călătoria prin aceste vremuri tulburi. În egală măsură, sponsorii mei, fanii fideli şi câţiva concurenţi lăudabili au fost pilonii mei de putere, oferind sprijin şi solidaritate neclintite.

Sprijinul copleşitor din partea atâtor români mi-a întărit hotărârea, permiţându-mi să susţin această cauză până la o concluzie dreaptă şi onorabilă.

Aştept cu nerăbdare, sunt nerăbdătoare să întorc această pagină şi să mă alătur turneului cu o vigoare reînnoită şi un spirit revigorat.

Cu dragoste şi recunoştinţă, Simona”.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Simona Halep ar fi câştigat procesul cu ITIA la Tribunalul Sportiv de la Lausanne (Elveţia). Suspendată la 4 ani în septembrie 2022, pedeapsa Simonei Halep a fost redusă la 9 luni.

Fostul lider WTA lua în calcul retragerea din tenis, dacă suspendarea iniţială ar fi fost menţinută. Simona Halep s-a pregătit în toată perioada în care a fost suspendată, deseori postând imagini de la şedinţele de pregătire.

În 2022, la 21 octombrie, Simona Halep anunţa că a fost depistată pozitiv cu roxadustat, după un meci din primul tur la US Open.

În 12 septembrie 2023, Agenţia Internaţională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunţat că un tribunal independent a suspendat-o pentru o perioadă de patru ani, ca urmare a unor încălcări ale Programului Anti-Doping în Tenis (TADP).

Halep a fost suspendată provizoriu din octombrie 2022, suspendare pe care tribunalul a decontat-o din perioada de ineligibilitate. Ca atare, suspendarea fostului număr unu mondial este valabilă de la 7 octombrie 2022 până la 6 octombrie 2026.

Simona Halep a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv în data de 24 octombrie 2023.

Citește și