• În timp ce se afla în spațiu, White a făcut fotografii ale Pământului de la 103 mile deasupra suprafeței sale.
  • „Este pur și simplu extraordinar”, a spus White.
  • „Inițial, White s-a propulsat până la capătul cablului de 8 metri și înapoi la navă spațială de trei ori folosind pistolul de mână”, spune NASA.

Astronautul Ed White a devenit primul american care a pășit în spațiu în această zi din istorie, 3 iunie 1965, declară Fox News. Inginer, locotenent-colonel în Forțele Aeriene ale SUA, pilot de testare și astronaut NASA, a făcut plimbarea spațială, cunoscută din punct de vedere tehnic ca „Activitate extravehiculară” sau „EVA” – în timp ce a servit ca pilot în misiunea Gemini 4.

Pilotul de comandă James McDivitt a fost celălalt membru al echipajului și a făcut fotografii lui White în afara vehiculului. White a petrecut aproximativ 20 de minute plutind în afara capsulei Gemini 4, aproape dublu față de timpul permis inițial de NASA pentru plimbare în spațiu.

Sursă: Space

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC

„Inițial, White s-a propulsat până la capătul cablului de 8 metri și înapoi la navă spațială de trei ori folosind pistolul de mână”, spune site-ul NASA. White a fost prima persoană care a folosit acest tip de propulsie, o unitate de manevră de mână, într-o plimbare în spațiu.

Cu toate acestea, combustibilul pentru pistolul de propulsie s-a epuizat la trei minute în plimbare în spațiu, forțându-l pe White să se deplaseze „răsucindu-și corpul și trăgând de cablu”, a spus NASA. Lăsând deoparte situația alimentară, White a savurat experiența. În timp ce se afla în spațiu, Ed White a făcut fotografii ale Pământului de la 103 mile deasupra suprafeței sale și se pare că a fost extrem de reticent să se întoarcă în capsulă.

Sursă: Fox News

„Aceasta este cea mai mare experiență”, a spus acesta. „Este pur și simplu extraordinar. Înapoi pe Pământ, profesioniștii de la controlul misiunii erau preocupați de siguranța lui White, notează site-ul web al NASA.vWhite a respins inițial cererea de a pune capăt plimbării în spațiu, spunând că „se descurcă grozav” și că experiența a fost „distractivă” înainte de a ceda, a dezvăluit NASA.

„Mă întorc… și este cel mai trist moment din viața mea”, a spus Ed White când a acceptat în cele din urmă să intre din nou în capsulă. Pe lângă prima EVA din SUA, Gemini 4 a fost o altă misiune de hotar în istoria NASA. A fost primul zbor spațial de mai multe zile al Statelor Unite, deși a fost mai scurt decât un zbor spațial sovietic.

Citește și: