• În timp ce se afla în spațiu, White a făcut fotografii ale Pământului de la 103 mile deasupra suprafeței sale.
  • „Este pur și simplu extraordinar”, a spus White.
  • „Inițial, White s-a propulsat până la capătul cablului de 8 metri și înapoi la navă spațială de trei ori folosind pistolul de mână”, spune NASA.

Astronautul Ed White a devenit primul american care a pășit în spațiu în această zi din istorie, 3 iunie 1965, declară Fox News. Inginer, locotenent-colonel în Forțele Aeriene ale SUA, pilot de testare și astronaut NASA, a făcut plimbarea spațială, cunoscută din punct de vedere tehnic ca „Activitate extravehiculară” sau „EVA” – în timp ce a servit ca pilot în misiunea Gemini 4.

Pilotul de comandă James McDivitt a fost celălalt membru al echipajului și a făcut fotografii lui White în afara vehiculului. White a petrecut aproximativ 20 de minute plutind în afara capsulei Gemini 4, aproape dublu față de timpul permis inițial de NASA pentru plimbare în spațiu.

Sursă: Space

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

„Inițial, White s-a propulsat până la capătul cablului de 8 metri și înapoi la navă spațială de trei ori folosind pistolul de mână”, spune site-ul NASA. White a fost prima persoană care a folosit acest tip de propulsie, o unitate de manevră de mână, într-o plimbare în spațiu.

Cu toate acestea, combustibilul pentru pistolul de propulsie s-a epuizat la trei minute în plimbare în spațiu, forțându-l pe White să se deplaseze „răsucindu-și corpul și trăgând de cablu”, a spus NASA. Lăsând deoparte situația alimentară, White a savurat experiența. În timp ce se afla în spațiu, Ed White a făcut fotografii ale Pământului de la 103 mile deasupra suprafeței sale și se pare că a fost extrem de reticent să se întoarcă în capsulă.

Sursă: Fox News

„Aceasta este cea mai mare experiență”, a spus acesta. „Este pur și simplu extraordinar. Înapoi pe Pământ, profesioniștii de la controlul misiunii erau preocupați de siguranța lui White, notează site-ul web al NASA.vWhite a respins inițial cererea de a pune capăt plimbării în spațiu, spunând că „se descurcă grozav” și că experiența a fost „distractivă” înainte de a ceda, a dezvăluit NASA.

„Mă întorc… și este cel mai trist moment din viața mea”, a spus Ed White când a acceptat în cele din urmă să intre din nou în capsulă. Pe lângă prima EVA din SUA, Gemini 4 a fost o altă misiune de hotar în istoria NASA. A fost primul zbor spațial de mai multe zile al Statelor Unite, deși a fost mai scurt decât un zbor spațial sovietic.

Citește și: