• O navă spațială experimentală chineză s-a întors, luni, pe Pământ.
  • Aceasta a stat pe orbită timp de 276 de zile, a anunțat presa de stat chineză.
  • Dispozitivul a terminat o misiune istorică de testare a tehnologiilor spațiale reutilizabile ale țării.

O navă spațială s-a întors luni, la centrul de lansare Jiuquan, în nord-vestul Chinei, așa cum era programat, potrivit presei de stat. Nava, care aparținea chinezilor, nu avea echipaj, scrie Reuters. În tot acest timp, misiunea a fost ascunsă de chinezi.

Nu au fost oferite detalii despre ce a fost nava spațială, ce tehnologii au fost testate, la ce înălțime a zburat și unde au dus-o orbitele de la lansare, care ar fi avut loc la începutul lunii august 2022. De asemenea, imaginile cu nava nu au fost încă făcute publice.

Testul marchează un progres „important” în cercetările chineze privind tehnologia navelor spațiale reutilizabile. Experimentul va oferi o modalitate mai convenabilă și mai ieftină de a monta viitoarele misiuni spațiale, a raportat presa de stat.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În 2021, ceea ce ar fi putut fi o navă spațială similară a zburat până la marginea spațiului și s-a întors pe Pământ în aceeași zi, într-o misiune ținută, de asemenea, în mare parte sub semnul tăcerii. Nava aterizase pe Pământ „pe orizontală”, potrivit principalului contractor spațial al Chinei de la acea vreme.

Cei de pe rețelele sociale chinezești au speculat că Beijingul a dezvoltat o navă spațială precum X-37B al Forțelor Aeriene ale SUA, un avion spațial autonom care poate rămâne pe orbită ani de zile. „X-37B”, fără echipaj și reutilizabil, s-a întors pe Pământ în noiembrie anul trecut, în cea de-a șasea și ultima sa misiune, după mai mult de 900 de zile pe orbită.

Citește și