• Cipul este grefat direct pe creier pentru controlul mașinii prin gândire .
  • Concurenta pentru dezvoltarea implanturilor cerebrale este acerbă.
  • Musk caută voluntari pentru primele implanturi.
  • Syncron, concurentul lui Musk, încearcă să folosească un stent prin vena jugulară pentru a fi mai puțin invaziv.

Anul acesta ne vom apropia de visul transumaniștilor, acela de a fuziona omul și mașina pentru a ne spori capacitățile fizice și intelectuale. Dar încă nu am ajuns la scenariile alarmiste ale filmelor science fiction.

Pentru moment, obiectivul este pur și simplu acela de a ajuta persoanele paralizate să controleze un scaun cu rotile sau o tastatură direct prin gând. Dar companiile sunt interesate și de perspectivele comerciale, deoarece mulți oameni visează să-și controleze dispozitivele prin gândire.

Cât de mult au avansat companiile private în acest domeniu?

Odată cu maturizarea tehnologiei, companiile comerciale preiau controlul. Sunt vreo zece momentan. Cea mai cunoscuta se numește Neuralink , o companie creată de Elon Musk. Dacă sunteți interesat, ea caută în prezent voluntari pentru a-și testa faimosul implant care vă va conecta creierul la o mașînă.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Acest implant cerebral este grefat direct în creier. Grefa se face prin deschiderea craniul pentru a putea conecta un cip, care va comunica apoi fără fir cu lumea exterioară. Iată de ce, până acum, puținele experimente pe oameni au fost efectuate în același timp cu alte operații la craniu deschis, fie pentru îndepărtarea unei tumori, fie pentru tratarea epilepsiei. Dar acest lucru nu pare să îngrijoreze persoanele în cauză, deoarece Neuralink a primit deja câteva mii de cereri de la oameni gata să facă pasul.

Concurența, bat-o vina

Miza este aceea de a face procedura mai puțin invazivă. Unul dintre concurenții Neuralink, Synchron, folosește un stent pentru a aduce implantul în sus prin vena jugulară după o incizie în gât. Acest lucru evită deschiderea craniului.

În ceea ce privește Forest Neurotech, acesta se bazează pe un sonar care detectează fluxul de sânge în creier fără a fi nevoie să-l atingă. Dar, în toate cazurile, va fi totuși necesar să se recurgă la intervenție chirurgicală.

Cert este ca studiile sunt suficient de avansate pentru a putea afirma ca anul acesta, vom avea un raspuns, vom sti cat de departe se poate merge.

Citește și