• O echipă de cercetători Microsoft a descoperit un electrolit care reduce cu 70% necesarul de litiu din baterii.
  • Cu ajutorul A.I., echipa a redus cercetarea de la 32 de milioane de potențiale materiale la 18.
  • Electrolitul final are un mare potențial de a fi folosit în stocarea energiei.

Una dintre cele mai mari provocări în acest deceniu pentru companiile tech este să îmbunătățească bateriile. Atât pentru industria auto, cât și pentru restul device-urilor electronice. Un pas mare înainte a fost anunțat de Microsoft. Cu ajutorul inteligenței artificiale, echipa de cercetare a reușit să descopere un nou electrolit care ar reduce cu până la 70% necesarul de litiu pentru fabricarea de baterii.

Cum a reușit Microsoft această nouă descoperire?

Echipa de la Microsoft a lucrat împreună cu Pacific Northwest National Laborator, care face parte din Departamentul de Energie al Statelor Unite. Ei au venit cu o abordare nouă pentru a descoperi un potențial material anorganic. Au plecat de la 32 de milioane de variante însă, cu ajutorul inteligenței artificiale, au redus numărul la 18 variante.

„Fără A.I., cu metodele tradiționale de cercetare, tot procesul ar fi durat până la 20 de ani”, spune Microsoft. În final, au descoperit acest electrolit în stare solidă numit N2116 care are un potențial mare de a fi folosit pentru stocarea energiei. Iar marele beneficiu: cantitatea de litiu necesară este cu până la 70% mai mică decât cea folosită în prezent pentru baterii. Știm foarte bine că litiul este un element cheie pentru fabricarea bateriilor. Pericolul de a exista o criză în ceea ce privește disponibilitatea sa este reală.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

În plus, minarea pentru resursele de litiu este controversată pentru că durează câțiva ani și are un impact puternic asupra mediului. Astfel că această descoperire poate avea un impact uriaș atât pentru piața auto, cât și pentru device-urile electronice. Asta în condițiile în care cererea pentru bateriile cu litiu urmează să fie de 10 ori mai mare până la finalul deceniul. Acum, sperăm că această descoperire va fi tradusă rapid în baterii funcționale.

Citește și