- Oamenii de știință spun că au descoperit fosile aparținând unei specii de „coșmar” marin.
- Studiul se bazează pe analiza unui craniu și a altor resturi scheletice găsite într-o mină din Maroc.
- Dinții și maxilarul puternic îi ofereau creaturii o „aparență înfricoșătoare” și „o forță de mușcare teribilă”, au spus cercetătorii.
Oamenii de știință spun că au descoperit fosile aparținând unei specii de „coșmar” marin care vâna oceanele acum 66 de milioane de ani, conform BBC.
Advertisment
Creatura, Khinjaria acuta, avea aproximativ 8 metri lungime – la fel ca un orca – și avea dinți „ascuțiți ca pumnalul”. Cercetătorii au declarat că specia ar fi trăit alături de dinozauri precum Tyrannosaurus Rex și Triceratops.
Studiul se bazează pe analiza unui craniu și a altor resturi scheletice găsite într-o mină din Maroc. Dr. Nick Longrich de la Universitatea Bath, care a condus studiul, a scris că specia „ciudată” avea „o față de demon și dinți ca niște cuțite”.
Recomandări
Dinții și maxilarul puternic îi ofereau creaturii o „aparență înfricoșătoare” și „o forță de mușcare teribilă”, au spus cercetătorii. Acest lucru i-a condus pe membrii echipei să găsească numele perfect pentru specie.
„Cuvântul khinjar este un cuvânt arab pentru „pumnal”, iar acuta este un cuvânt latin pentru „ascuțit”, deci literalmente, „pumnal ascuțit” sau „cuțit ascuțit””, a adăugat dr. Longrich. Khinjaria acuta face parte dintr-o familie de șopârle marine gigant cunoscute sub numele de mosasauri, rude îndepărtate ale dragonilor Komodo și anacondelor de astăzi.
Cercetătorii cred că șopârla era doar una dintre o serie de prădători de vârf care populează Oceanul Atlantic în apropierea coastei Marocului. „Aceasta este una dintre cele mai diverse faune marine observate vreodată, la orice moment din istorie, și a existat chiar înainte ca reptilele marine și dinozaurii să se stingă”, a declarat dr. Longrich.
Atât mosasaurii, cât și dinozaurii au dispărut către sfârșitul perioadei Cretacicului Târziu, acum aproximativ 66 de milioane de ani. Extincția lor a deschis mările pentru balene, foci și pești precum peștele-sabie și tonul. Dar a însemnat și că, în lanțurile trofice marine moderne, există mai puțini prădători de vârf.
„Pare să fi existat o schimbare imensă în structura ecosistemului în ultimii 66 de milioane de ani”, a spus dr. Longrich. „Această diversitate incredibilă a prădătorilor de vârf în Cretacicul Târziu este neobișnuită și nu o vedem în comunitățile marine moderne. Fie că este vorba despre reptilele marine care au cauzat modificarea ecosistemului, sau despre pradă, sau poate despre mediu, nu știm. Dar aceasta a fost o perioadă incredibil de periculoasă pentru a fi un pește, o broască țestoasă de mare sau chiar o reptilă marină.”
Citește și
- Trump vorbește după decizia Curții Supreme și îi spune lui Biden să „lupte singur”
- Selena Gomez se declară „în sfârșit” fericită: „Mă aflu într-un loc bun cu tot ceea ce există în viața mea”
- A.I.-ul reprezintă un pericol pentru domeniul IT. Jensen Huang: „Va fi capabil să treacă teste umane în cinci ani”
Partenerii noștri