- Te-ai întrebat vreodată cum arată lumea prin ochii unui bebeluș?
- Cercetătorii de la Universitatea din New York au făcut asta și au încercat să găsească un răspuns.
- De unde a venit soluția? Bineînțeles, de la Inteligența Artificială.
Știm cu toții că bebelușii aspiră tot ceea ce aud în jur, deși procesul neuronal nu e chiar atât de simplu pe cât ai crede. De fapt, e posibil să cădem de mai multe ori în capcană și să avem impresia că, indiferent ce vorbim în jurul celor mic nu se prind ei despre ce e vorba.
Advertisment
Cu ajutorul unei camere montate pe casca purtată de Sam, un băiețel simpatic din Australia, specialiștii au reușit să adune 61 de ore de înregistrări video. Asta pentru că Sam a purtat casca timp de două ore pe săptămână, de când avea doar 6 luni și până când a împlinit 2 ani. Ce au observat? De exemplu, atunci când unul dintre părinți folosea cuvântul „pătuț”, Sam avea tendința de a privi spre un anumit punct al locului în care se odihnea. La fel s-a întâmplat și cu mingea cu care se juca sau cu pisoiul care căuta un partener de joacă.
Ulterior, cercetătorii au pregătit programul A.I. exact după modelul neuronal al micuțului Sam și au avut parte de o surpriză. Din cele 250 de mii de cuvinte care i-au fost prezentate, Inteligența Artificială a reușit să asocieze nu mai puțin de 62% dintre acestea cu activități specifice copiilor, precum joaca, cititul sau mâncatul. Cifra este mult mai mare decât cele aproximativ 25 de procente la care se așteptau cercetătorii. Putem spune că au subestimat puterea A.I., care le-a dovedit din nou potențialul uriaș pe care îl are. Studiile vor continua, așa că urmărim și noi ce surprize mai apar.
Recomandări
Citește și
- Plimbările în natură îmbunătăţesc semnificativ controlul executiv al creierului. Cum te ajută în luarea deciziilor
- Nikki Haley ironizează competența mentală și problemele juridice ale lui Trump. Ce spune despre fostul președinte
- Bulgaria, sub cod galben de vânt puternic. MAE a emis o atenţionare de călătorie
Partenerii noștri