• Oamenii de știință de la Universitatea din Exeter au studiat efectele temperaturii asupra marcajelor de pe aripi ale fluturilor femelelor de fluture brun de pajiște.
  • Ei au descoperit că femelele care s-au dezvoltat la 11C aveau în medie șase pete, în timp ce cele care se dezvoltau la 15C aveau doar trei.
  • Aceștia au declarat că acest lucru a contestat opiniile de lungă durată despre numărul de pete ale fluturilor.

Schimbările climatice ar putea face ca fluturii să fie mai puțin pătați, potrivit cercetătorilor. Oamenii de știință de la Universitatea din Exeter au studiat efectele temperaturii asupra marcajelor de pe aripi ale fluturilor femelelor de fluture brun de pajiște, scrie BBC.

Ei au descoperit că femelele care s-au dezvoltat la 11C aveau în medie șase pete, în timp ce cele care se dezvoltau la 15C aveau doar trei. Aceștia au declarat că acest lucru a contestat opiniile de lungă durată despre numărul de pete ale fluturilor.

Adaptarea la camuflaj

Profesorul Richard ffrench-Constant, de la Centrul pentru Ecologie și Conservare din cadrul Campusului Penryn din Exeter, Cornwall, a declarat: Meadow Browns au întotdeauna pete mari de ochi pe aripile anterioare, probabil pentru a speria prădătorii. De asemenea, au pete mai mici pe aripile posterioare, probabil utile pentru camuflaj atunci când fluturele este în repaus. Descoperirile noastre arată că mai puține dintre aceste pete din aripa posterioară apar atunci când femelele se confruntă cu temperaturi mai ridicate în timpul stadiului de pupă. Acest lucru sugerează că fluturii își adaptează camuflajul în funcție de condiții. De exemplu, cu mai puține pete ar putea fi mai greu de observat pe iarba uscată și maro, care ar fi mai frecventă pe vreme caldă.”

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Cercetătorii au declarat că au prezis că observarea va scădea de la an la an, pe măsură ce clima se va încălzi. Profesorul ffrench-Constant a adăugat: Aceasta este o consecință neașteptată a schimbărilor climatice. Avem tendința de a ne gândi la speciile care se mută spre nord, mai degrabă decât la schimbarea aspectului”.

Citește și