• Scrolling-ul inconștient afectează gândirea.
  • Aplicațiile folosesc tehnici persuasive care măresc dependența digitală.
  • După o sesiune intensă de scrolling, psihologii spun că durează cel putin 23 de minute pentru a recăpata concentrarea.

Scrolling-ul excesiv poate avea efecte asupra proceselor cognitive. Un studiu realizat în India explică felul în care navigarea inconștientă pe smartphone-uri și rețelele sociale poate afecta calitatea procesării
cognitive și atenției.

Rezultatul poate duce la stres crescut și productivitate scăzută.

Ce ne spune studiul despre scrolling?

Cercetarea a fost realizată de o echipă de la Institutul Național de Sănătate Mintală din India și spune că scrollingul, această tehnica de succes a rețelelor sociale de a ne capta atenția, adesea ne poate face să pierdem capacitatea de a ne concentra și chiar ne poate afecta procesele cognitive.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA


După o sesiune de scrolling în neștire, moment în care tragem de pagină ca să se reîncarce cu un conținut la care ne așteptăm să fie mai interesant, psihologii spun că ne ia cel puțin 23 de minute pentru a recăpata concentrarea. În aceeași direcție și publicația The Guardian a lansat o campanie ,,Reclaim your Brain”.

Ce recomandă medicii?

Medicii din India propun să ai niște pauze concepute ca și cum ar fi niște semne de carte. Să alegi niște momente în care să decizi sa închizi aplicația și să încetezi scrolling-ul. Să ieși mai des din casă pentru a avea conversații reale cu cei din jur.

Citește și