• Detectorul pe care oamenii de știință și inginerii l-au proiectat se numește IceCube.
  • Imaginea neclară și extraordinară reprezintă Calea Lactee, dar este compusă din particule fantomatice” emise de reacțiile care alimentează stelele.
  • Este pentru prima dată când vedem galaxia noastră folosind particule și nu fotoni de lumină”, a declarat pentru BBC News profesorul Subir Sarkar de la Universitatea din Oxford.

Un detector astronomic îngropat în gheața din Antarctica a oferit o imagine a galaxiei noastre care nu a mai fost văzută până acum. Imaginea neclară și extraordinară reprezintă Calea Lactee, dar este compusă din particule fantomatice” emise de reacțiile care alimentează stelele, informează BBC.

Particulele sunt neutrini, care sunt extrem de greu de detectat pe Pământ. Pentru a le găsi, oamenii de știință au transformat un vast bloc de gheață din Antarctica într-un detector. Este pentru prima dată când vedem galaxia noastră folosind particule și nu fotoni de lumină”, a declarat pentru BBC News profesorul Subir Sarkar de la Universitatea din Oxford. Acest lucru, a explicat el, oferă o imagine a proceselor de mare energie care modelează galaxia noastră”.

Neutrinii pot fi considerați ca fiind mesageri astronomici care indică aceste procese fundamentale. Aceștia sunt creați atunci când particule numite raze cosmice – care se mișcă cu o viteză apropiată de cea a luminii – se lovesc de altă materie.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Captarea acestor coliziuni înseamnă, practic, capturarea neutrinilor, iar acest lucru nu este ușor. Neutrinul este o particulă fantomatică; este practic aproape fără masă”, a explicat profesorul Sarkar. Ei se deplasează în esență cu viteza luminii și ar putea trece prin galaxie fără să interacționeze cu nimic. De aceea, pentru a le vedea, este nevoie de un detector masiv”.

Detectorul pe care oamenii de știință și inginerii l-au proiectat se numește IceCube. Acesta este compus din mii de senzori pe cabluri lungi care sunt forate și înghețate într-un bloc de gheață de 1 km cubic. Întregul ansamblu este îngropat în apropierea Polului Sud.

Ori de câte ori un neutrino interacționează cu una dintre miliardele de molecule de gheață, interacțiunea respectivă este captată. În esență, știind ce senzor este declanșat și la ce moment, putem reconstrui direcția din care a venit acel neutrino”. Oamenii de știință spun că descoperirea, publicată în revista Science, reprezintă o descoperire cu totul nouă asupra galaxiei.

Citește și