• Topirea gheții polare întârzie cu trei ani secundă bisectă, modificând-o de la 2026 la 2029, potrivit raportului.
  • Înainte de 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele.
  • Rotația Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor din nucleul său. Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă.

Într-o zi, în următorii câțiva ani, vom pierde o secundă din timpul nostru. Potrivit unui nou studiu, momentul în care se va întâmpla acest lucru este influențat de oameni, deoarece topirea gheții polare modifică rotația Pământului.

Orele și minutele care ne dictează zilele sunt determinate de rotația Pământului. Dar această rotație nu este constantă; ea se poate schimba foarte ușor, în funcție de ceea ce se întâmplă la suprafața Pământului și în nucleul topit, scrie CNN.

Aceste schimbări aproape imperceptibile înseamnă, ocazional, că ceasurile lumii trebuie ajustate cu o „secundă bisectă”, ceea ce poate părea foarte puțin, dar poate avea un impact mare asupra sistemelor de calcul.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

De-a lungul anilor au fost adăugate o mulțime de secunde. Dar, după o tendință îndelungată de încetinire, rotația Pământului se accelerează acum din cauza schimbărilor din nucleul său. Pentru prima dată în istorie, va trebui să se elimine o secundă.

„O secundă bisectă negativă nu a fost niciodată adăugată sau testată, așa că problemele pe care le-ar putea crea sunt fără precedent”, a scris Patrizia Tavella, membră a Departamentului de timp din cadrul Biroului Internațional de Greutăți și Măsuri din Franța, într-un articol care însoțește studiul.

Însă momentul în care se va întâmpla acest lucru este influențat de încălzirea globală, potrivit studiului publicat miercuri în revista Nature. Topirea gheții polare întârzie cu trei ani secundă bisectă, modificând-o de la 2026 la 2029, potrivit raportului.

„O parte din înțelegerea a ceea ce se va întâmpla cu cronometrarea globală… depinde de înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu efectul încălzirii globale”, a declarat Duncan Agnew, profesor de geofizică la Universitatea California San Diego și autor al studiului.

Înainte de 1955, o secundă era definită ca o fracțiune specifică din timpul necesar Pământului pentru a se roti o dată în raport cu stelele. Apoi a apărut epoca ceasurilor atomice de mare precizie, care s-au dovedit a fi un mod mult mai stabil de a defini o secundă fizică.

De la sfârșitul anilor 1960, lumea a început să utilizeze timpul universal coordonat (UTC) pentru a stabili fusurile orare. UTC se bazează pe ceasuri atomice, dar ține totuși pasul cu rotația planetei.

Citește și