• Lipsa totală de lumină solară a ucis un copil din epoca Renașterii, dezvăluie o tomografie computerizată.
  • Tomografia computerizată a mumiei copilului arată că micuțul, descendent al unui conte austriac, a murit din cauza unei deficiențe de vitamina D din cauza lipsei de lumină solară.
  • Cercetătorii l-au găsit pe copil îngropat într-un sicriu de lemn care s-a dovedit a fi prea mic pentru el, pe baza unei deformări a craniului său.

O „autopsie virtuală” a rămășițelor mumificate ale unui copil îngropat într-o criptă de familie din Austria arată că acesta a murit din cauza lipsei de lumină solară, potrivit unui nou studiu.

Presupus a fi Reichard Wilhelm, primul fiu născut al unui conte de Starhemberg, un membru proeminent al aristocrației austriece, băiețelul a trăit în timpul Renașterii (între secolele XIV și XVII) și a murit când avea doar 10-18 luni. Totuși, în ciuda educației sale privilegiate, o echipă de oameni de știință din Germania a ajuns la concluzia că acesta a suferit „o deficiență nutrițională extremă și o moarte tragic de timpurie din cauza unei pneumonii”, potrivit unui comunicat.

Oamenii de știință au făcut această descoperire în timp ce efectuau o tomografie computerizată și datarea cu radiocarbon a mumiei, care a fost găsită înfășurată într-o haină de mătase cu glugă, cu mâna stângă înfășurată pe abdomen. Scanările au arătat malformații pe coaste, semne clasice de malnutriție, ceea ce „indică rahitismul”, potrivit studiului, publicat pe 26 octombrie în revista Frontiers in Medicine.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Cunoscute sub numele de rozariu rahitic, aceste malformații apar atunci când nodulii din osul coastelor încep să semene cu mărgelele unui rozariu din cauza unei deficiențe de vitamina D. Țesuturile moi rămase ale băiatului au arătat că acesta era, de asemenea, supraponderal când a murit, eliminând posibilitatea ca acesta să fi fost subnutrit.

„Combinația de obezitate împreună cu o deficiență severă de vitamine poate fi explicată doar printr-o stare nutrițională în general „bună”, împreună cu o lipsă aproape completă de expunere la lumina soarelui”, a declarat Andreas Nerlich, autorul principal al studiului și patolog de la Clinica Academică München-Bogenhausen din Germania, în comunicat. „Trebuie să reconsiderăm condițiile de viață ale sugarilor din înalta aristocrație din populațiile anterioare”.

Cercetătorii l-au găsit pe copil îngropat într-un sicriu de lemn care s-a dovedit a fi prea mic pentru el, pe baza unei deformări a craniului său. Cripta era rezervată exclusiv urmașilor conților de Starhemberg, mai exact primilor lor fii născuți, care ar fi fost deținători de titlu, precum și soțiilor bărbaților.

Datarea cu radiocarbon a unei mostre de piele a sugerat că a fost înmormântat între 1550 și 1635, însă registrele de construcție indică faptul că cripta a suferit o renovare în jurul anului 1600, astfel încât este posibil să fi fost înmormântat după această dată. El a fost cea mai tânără persoană îngropată în criptă, potrivit declarației.