• Cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) au dezvoltat un robot care poate zbura ca o pasăre și ateriza pe o creangă.
  • În viitor, robotul pasăre va studia animalele și va colecta mostre în natură.
  • Deoarece robotul se poate deplasa mai silențios și mai discret, fără elice, decât dronele, de exemplu, este ideal pentru studierea naturii, au scris autorii în studiu.

Cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne (EPFL) au dezvoltat un robot care poate zbura ca o pasăre și ateriza pe o creangă. În viitor, robotul pasăre va studia animalele și va colecta mostre în natură.

Până în prezent, roboții care bat din aripi pentru a zbura precum păsările nu au reușit să aterizeze, a precizat EPFL într-o declarație de luni care însoțește un articol publicat recent în revista Nature Communications. Robotul pasăre EPFL, care cântărește 700 de grame, este primul de acest fel care reușește acest lucru. Acesta poate zbura independent până la o bară orizontală și se poate ține de ea cu ghearele sale mecanice.


Deoarece robotul se poate deplasa mai silențios și mai discret, fără elice, decât dronele, de exemplu, este ideal pentru studierea naturii, au scris autorii în studiu. De asemenea, un așa-numit ornithopter este ideal pentru inspectarea conductelor sau a liniilor electrice în zone în care animalele sălbatice pot fi ușor deranjate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Manevră complexă

Oricât de simplă ar părea în natură, aterizarea unei păsări pe o creangă este o manevră complicată. Ornithopterul trebuia să poată încetini semnificativ fără a se prăbuși. Gheara trebuia să fie suficient de puternică pentru a se prinde și a susține greutatea robotului fără a fi atât de grea încât acesta să cadă.

În plus, robotul trebuie să fie capabil să perceapă împrejurimile și bastonul de aterizare special adaptat în raport cu propria poziție, viteză și traiectorie. În acest scop, cercetătorii au echipat ornithopterul cu un computer de bord complet și un sistem de navigație. Deocamdată, robotul poate ateriza doar în interior. Afară, ornithopterul nu este încă capabil să localizeze o ramură cu suficientă precizie.