Omul de știință He Jiankui, care a editat genetic embrioni, s-a întors în laborator și este mândru de munca depusă, în ciuda încarcerării

Un om de știință din China care a fost încarcerat pentru rolul său în crearea primilor copii editați genetic din lume spune că s-a întors în laboratorul său pentru a lucra la tratamentul bolii Alzheimer și al altor boli genetice, conform The Guardian.

Într-un interviu acordat unui ziar japonez, He Jiankui a declarat că a reluat cercetările privind editarea genomului embrionilor umani, în ciuda controversei privind etica rescrierii artificiale a genelor, despre care unii critici au prezis că va duce la cererea de „bebeluși de design”.

În 2019, un tribunal din China l-a condamnat pe He la trei ani de închisoare pentru încălcarea reglementărilor medicale, după ce anul precedent a afirmat că a creat surori gemene modificate genetic, Lulu și Nana, înainte de naștere.

Experimentele sale au provocat unde de șoc în lumea medicală și științifică. El a fost condamnat pe scară largă pentru că a continuat procedura riscantă, controversată din punct de vedere etic și nejustificată din punct de vedere medical, cu un consimțământ inadecvat din partea familiilor implicate. Instanța a constatat că acesta a falsificat documente de la un comitet de evaluare a eticii care au fost folosite pentru a recruta cupluri pentru cercetarea sa.

El a declarat că a folosit o procedură de editare genetică cunoscută sub numele de Crispr-Cas9 pentru a rescrie ADN-ul din embrionii surorilor – modificări despre care a susținut că ar face copiii imuni la HIV. A continuat să își apere munca, în ciuda criticilor larg răspândite, spunând că este „mândru” de faptul că le-a creat pe Lulu și Nana. O a treia fetiță s-a născut în 2019 în urma unor experimente similare.

El a declarat pentru Mainichi că speră să folosească editarea genomului în embrionii umani pentru a dezvolta tratamente pentru boli genetice rare, precum distrofia musculară Duchenne și boala Alzheimer familială, în cele trei laboratoare pe care le-a deschis de la eliberarea sa din închisoare în 2022.

El a declarat că cei trei copii editați genetic sunt „perfect sănătoși și nu au nicio problemă de creștere”, potrivit ziarului, adăugând că gemenii, acum în vârstă de 5 ani, merg la grădiniță.

În interviul acordat publicației Mainichi, acesta a declarat că societatea va accepta în cele din urmă editarea genetică a embrionilor umani în încercarea de a găsi tratamente pentru bolile genetice.

Citește și

Exit mobile version