• Astronomii avertizează asupra riscurilor unei exploatări necugetate a satelitului.
  • Craterele Lunare ar putea conține informații prezervate de miliarde de ani.
  • Oamenii de știință cer păstrarea locurilor libere de unde radio parazitare emanate de pe Pământ.

Vom asista în curând la „războaie spațiale” între oamenii de știință care doresc să protejeze locuri importante de pe Lună și pionierii spațiali care doresc să exploateze resursele acesteia? O alertă este publicată în „The Observer” de către astronomii care cred că este timpul să ne protejăm împotriva oricărei „distrugeri nesăbuite”.

Care sunt pericolele asupra cărora atrag atenția astronomii?

Oanenii de știință au avertizat că o grabă de a mina Luna pentru a îi exploata resursele ar putea provoca daune ireparabile unor situri științifice valoroase.

Această întreprindere ar fi în detrimentul altor domenii de cercetare. De la observarea găurilor negre până la cea a undelor gravitaționale, inclusiv căutarea formelor de viață în sisteme îndepărtate.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
TINERIII VOR VOT OBLIGATORIU
HARRY POTTER DAY
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI

În timp ce tratatele internaționale interzic revendicările de teritoriu din partea unor state, explorarea spațială suferă din cauza lipsei de reglementare în ceea ce privește exploatarea resurselor. „Trebuie să acționăm acum. Deciziile care sunt luate astăzi dau tonul acțiunilor noastre viitoare pe Lună”, rezumă Martin Elvis, cercetător la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică.

Nu riscam să blocam instalarea unor baze lunare?

Richard Green, profesor de astronomie la Universitatea din Arizona,  neagă că ar vrea acest lucru. „Dar există doar o mână de site-uri potențiale. Unele dintre ele sunt incredibil de valoroase din punct de vedere științific. Trebuie să fim foarte, foarte atenți unde ne construim minele și bazele” spune el.

Ca exemplu, profesorul subliniază importanța craterelor lunare. Adâncimile lor fiind cruțate de miliarde de ani de lumina Soarelui, acestea ar putea ascunde adevărate mări de gheață și „informații infinit valoroase despre istoria sosirii apei pe Lună” .

Însă, craterele pline de gheață au și o valoare inestimabilă în ochii exploratorilor comerciali. Ar deveni ținta companiilor care doresc să înființeze colonii acolo.

De asemenea, păstrarea locurilor libere de unde radio parazitare emanate de pe Pământ este de o importanță capitală în vederea instalării telescoapelor.

„Există acum perspective reale pentru industrializarea Lunii. Dar, conform astronomilor, acest lucru nu ar trebui să justifice distrugerea necugetă a unor situri unice și neprețuite pentru știință.”

Citește și