• Planeta a pierdut peste 41.000 de km pătrați de pădure tropicală primară în 2022, potrivit sondajului World Resources Institute.
  • În ciuda unui angajament recent la nivel mondial de a ajunge la o defrișare zero până în 2030, pierderile de păduri tropicale au depășit anul trecut nivelurile din 2021.
  • Analiza Global Forest Watch a constatat că defrișările din 2022 au depășit cu peste 10.000 de kilometri pătrați, suprafața care ar fi necesar pentru a le stopa până în 2030.

Anul trecut, lumea a pierdut o suprafață de pădure tropicală primară de mărimea Elveției, în condițiile în care defrișările din Amazonul brazilian au continuat, arată un raport al unui proiect de monitorizare a pădurilor, scrie Reuters.

Global Forest Watch, care este susținut de organizația non-profit World Resources Institute (WRI) și se bazează pe date forestiere colectate de Universitatea din Maryland, a arătat că aproximativ 41.000 de km pătrați de pădure tropicală tropicală au dispărut în 2022.

În ciuda unui angajament recent la nivel mondial de a ajunge la o defrișare zero până în 2030, pierderile de păduri tropicale au depășit anul trecut nivelurile din 2021.

Recomandări

SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ
ALEGERI 2024
GEOANĂ RUPE TĂCEREA
VIAȚA DUPĂ EXIT POLL
MESAJUL LUI CIUCĂ
LASCONI ARE 18%

Ce spun experții

„Cifrele din 2022 sunt deosebit de descurajante”, a declarat Francis Seymour, un oficial al WRI. Global Forest Watch a evaluat „pădurile primare”, care includ pădurile mature care nu au fost defrișate sau reîmpădurite în istoria recentă.

Astfel de păduri protejează împotriva schimbărilor climatice, deoarece absorb cantități mari de dioxid de carbon. Pierderile de anul trecut în zonele tropicale au eliberat aproximativ 2,7 gigatone de dioxid de carbon, echivalentul emisiilor anuale de combustibili fosili ale Indiei, arată raportul.

Analiza Global Forest Watch a constatat că defrișările din 2022 au depășit cu peste 10.000 de kilometri pătrați, suprafața care ar fi necesar pentru a le stopa până în 2030.

„Suntem departe de a fi pe drumul cel bun și ne îndreptăm în direcția greșită”, a declarat Rod Taylor, directorul programului global pentru păduri al WRI.

Citește și