• Omenirea a fabricat până acum, 8,3 miliarde de tone de plastic.
  • 500.000 de tone de plastic ajunge în apa mării.
  • Plasticul din locuință ajunge și el în farfurie din cauza prafului.

Cantitatea de plastic din oceane este de 10 ori mai mică decât se credea. Un studiu de specialitate confirmă noile cifre și atrage atenția asupra faptului că plasticul va sta zeci de ani pe fundul oceanelor. Între timp, contaminează fauna marină și poate ajunge și în organismul uman.

Aproximativ 500.000 de tone de plastic ajung în mare în fiecare an, potrivit unui nou studiu. Asta înseamnă reducerea estimărilor anterioare de peste 10 ori. Vestea proastă este că acel plastic durează mai mult decât ar fi trebuit, uneori decenii. Noua lucrare, publicată în revista științifică Nature Geoscience, estimează că în oceane plutesc 3,4 milioane de tone de plastic, dar trebuie să fie mult mai multe la fund sau ingerate de animalele marine.

Cum se poate calcula cantitatea de plastic din mare?

De puțin peste un deceniu, mai multe organizații de ecologisti și oameni de știință, precum 5Gyres, Tara Ocean Foundation sau Surfing for Science, au desfășurat expediții sau campanii în care colectează plasticul pe care îl găsesc în călătoriile lor. Apoi, acestea extrapolează în funcție de suprafață și de ceea ce a fost colectat și, astfel, estimează cantitatea și masa materialelor plastice.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Se știe aproape la grame câte tone din acești polimeri sunt produse pe an: 461 milioane în 2020. Se cunoaște și cantitatea aproximativă care este reciclată, dar nu se știe cât plastic ajunge să ardă în groapa de gunoi sau în râuri, iar de acolo în mări. Sprijinit de un nou model matematic alimentat de 22.000 de măsurători ale plajelor, suprafețelor mării și adâncimii, un grup de oameni de știință a recalculat acum cifrele cheie pentru fluxul de plastic.

Consecințele plasticului din apele mărilor asupra mediului

Țestoasele, păsările, peștii și alte animale marine riscă să se încurce cu plasticul care plutește în mare. Pe lângă asta, sunt multe studii care demonstrează că microplasticul, în contact cu apa de mare, nu rămâne neschimbat, iar fibrele de plastic se lipesc de unele metale și alte substanțe toxice.

Înghițim plastic din anii ’50, când a apărut acest material. Un experiment de acum patru ani, făcut de Universitatea britanică Heriot-Watt, arăta că am putea înghiți mai mult de 100 de particule minuscule de plastic la fiecare masă principală. Plasticul poate proveni din mobilierul moale și țesăturile sintetice din casă.
Medicii chinezi au descoperit nouă tipuri de plastic în cinci tipuri de țesut cardiac la 15 pacienți care urmau să fie operați.

Citește și: