• Vom avea ani cu zăpadă din ce în ce mai puțină, cu excese de căldură.
  • Valurile de căldură usucă vegetația și astfel devine mult mai inflamabilă.
  • Ce se întâmpla anii trecuți în Grecia, în sudul Italiei, Sicilia, în sudul Spaniei, va deveni parte din peisajul românesc.

Schimbările climatice duc din ce în ce mai des la incendii de pădure. Motivul? Valurile de căldură usucă vegetația și astfel devine mult mai inflamabilă. Uscăciunea, vânturile și căldura peste măsură vor fi in viitor marile provocări, atât pentru natură, cât și pentru omenire.

„Dacă ne referim la Oltenia și Moldova, vom vedea arșițe prelungite, ploi mai puține, cu caracter torențial și este probabil să avem incendieri mari de vegetație, de pădure. Ce se întâmpla anii trecuți în Grecia, în sudul Italiei, Sicilia, în sudul Spaniei, va deveni parte din peisajul românesc. Din păcate, spun, că noi în trecut nu ne-am confruntat cu incendii de vegetație forestiere, cu secetă atât de puternice, cu precipitații atât de scăzute și cu poluare”, a explicat Octavian Berceanu, specialist în politici publice de mediu, la Aleph News.

Efectul schimbărilor climatice variază: în condiții de secetă parțială, încălzirea a fost suficientă pentru a determina depășirea unor praguri cheie de umiditate în aer sau în vegetație, ceea ce face ca incendiile extreme să fie mult mai probabile.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

„Din păcate, vom avea ani cu zăpadă din ce în ce mai puțină, cu excese de căldură, cu acele vârfuri de căldură foarte mari în timpul verii, unde 48 de grade va fi o temperatură la umbră în București, de exemplu”, a spus Octavian Berceanu, specialist în politici publice de mediu, la Aleph News.

Citește și