• La șoarecii treji, saccadele tind să se alinieze cu mișcările capului, în timp ce șoarecii călătoresc în lumea reală.
  • Rezultatele au oferit dovezi obiective ale unei legături între mișcările rapide ale ochilor șoarecelui și controlul creierului asupra mișcărilor capului.
  • Scuturile musculare, care apar, de asemenea, frecvent în timpul somnului REM, ar putea fi legate de indicii de direcție internă furnizate de mișcările rapide ale ochilor.

Este faza din ciclul nostru de somn care se caracterizează prin mișcarea ochilor și în timpul căreia apar visele. Dar, până acum, motivul pentru care se produce această mișcare a ochilor era în mare parte un mister. În cadrul unui nou studiu, oamenii de știință au găsit un motiv în spatele acestei mișcări oculare.

Cercetătorii de la Universitatea din California au efectuat un experiment pe șoareci, în timpul căruia au fost observate creierele rozătoarelor adormite și au fost trase concluzii. Rezultatele au oferit un răspuns clar. Acesta a fost de partea ipotezei teoriei scanării, care presupune că, în timpul somnului REM, se întâmplă ca ochii să urmărească peisajul virtual din țara lor de vis.

Teoria ar putea suna rezonabil, dar este dificil de susținut experimental. Studiile anterioare efectuate pe oameni au depins de faptul că persoanele trezite care dormeau își raportau singure visele, pe care cercetătorii le comparau cu mișcările ochilor lor. Cu toate acestea, această abordare nu este solidă ca piatra și lasă loc de îndoială.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

În plus, nu toate studiile constată o corelație între mișcările rapide ale ochilor și imaginile din vise. Pentru a ocoli dificultățile legate de studierea mișcărilor rapide ale globilor noștri oculari sub pleoape – numite saccade – la oameni, cercetătorii au folosit șoareci ca substitut.

Un nou virus extrem de infecțios care provoacă bășici se răspândește în India: Ce este gripa tomatelor?
Aceștia au măsurat în special activitatea neuronală din talamusul șoarecilor, care se ocupă de îndreptarea capului într-o anumită direcție. Acest lucru a fost realizat prin implantarea unor sonde mici, permițându-le în același timp să își exploreze liber mediul înconjurător în stare de veghe. În același timp, o serie de camere de luat vederi au capturat fiecare mișcare a ochilor lor.

La șoarecii treji, saccadele tind să se alinieze cu mișcările capului, în timp ce șoarecii călătoresc în lumea reală. Atunci când subiecții de testare au tras un pui de somn, senzorii au continuat să înregistreze. Liniile de bază ale activității neuronale și ale saccadelor găsite în timpul fazelor de veghe au fost apoi folosite pentru a compara probabilitatea ca mișcările ochilor din timpul REM să fie asociate cu direcția dorită de aceștia prin lumea lor virtuală.

Rezultatele au oferit dovezi obiective ale unei legături între mișcările rapide ale ochilor șoarecelui și controlul creierului asupra mișcărilor capului și au fost publicate în revista Science.

Este cea mai directă dovadă pentru ipoteza scanării pe care o poate obține cineva fără a reproduce măsuri similare pe un creier uman – o procedură invazivă care nu este complet inedită până acum.

ScienceAlert a relatat că potrivit unui comentariu al neurologilor Cathrin Canto și Chris De Zeeuw de la Institutul de Neuroștiințe din Olanda, citirea mișcărilor ochilor în timpul somnului ar putea ajuta la fundamentarea unor terapii pentru îmbunătățirea memoriei sau gestionarea traumelor.

Scuturile musculare, care apar, de asemenea, frecvent în timpul somnului REM, ar putea fi legate de indicii de direcție internă furnizate de mișcările rapide ale ochilor, iar analizele acestora ar putea oferi informații suplimentare despre vise, au scris Canto și Zeeuw într-o declarație.