• Unele particule de aerosoli sunt colorate, ceea ce înseamnă că absorb o parte din lumină.
  • Carbonul brun este decolorat prin reacții chimice cu oxidanți din atmosferă și devine alb.
  • Aerosolii sunt particule microscopice lichide și solide suspendate în atmosferă.

Arderea arborilor este o sursă majoră de poluare a aerului. De asemenea, se preconizează că aceste arderi se vor agrava pe măsură ce schimbările climatice avansează.

În particulele de fum produse de aceste incendii se află o gamă largă de compuși chimici organici cunoscuți sub numele de carbon brun”. Carbonul brun absoarbe lumina solară și, astfel, contribuie la încălzirea globală. În timp, carbonul brun este decolorat prin reacții chimice cu oxidanți din atmosferă (cum ar fi ozonul) și devine alb. Acest lucru înseamnă că nu mai absoarbe lumina și nu mai încălzește Pământul.

Acest proces de albire depinde în mare măsură de condițiile atmosferice, care variază de la o regiune la alta. Cu cât durează mai mult timp pentru ca carbonul brun să devină alb, cu atât mai mare este impactul pe care îl poate avea asupra mediului.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

În calitate de chimiști atmosferici care locuiesc într-o regiune poluată frecvent de fumul incendiilor de pădure, am dorit să aflăm mai multe despre aceste efecte. Am colaborat cu chimiști atmosferici de la Universitatea din Toronto și Universitatea de Stat din Oklahoma, împreună cu modelatori atmosferici de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, pentru a afla cât durează acest proces de albire și care este impactul atmosferic. Aerosolii sunt particule microscopice lichide și solide suspendate în atmosferă. Ele sunt mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, dar sunt totuși alcătuite din multe molecule.

Particulele de aerosoli sunt pretutindeni și au un efect mare atât asupra sănătății, cât și asupra climei. Atunci când particulele de aerosoli interacționează cu lumina, o parte din lumină este absorbită, dar restul se reflectă și se împrăștie pe particule.

Pentru majoritatea tipurilor de particule de aerosoli, cantitatea absorbită este neglijabilă. Aceasta înseamnă că o mare parte din lumină se reflectă înapoi în spațiu. Prin acest mecanism, o parte din poluarea pe care o creăm maschează de fapt impactul total al gazelor cu efect de seră.

Cu toate acestea, unele particule de aerosoli sunt colorate, ceea ce înseamnă că absorb o parte din lumină. Orice lumină de la soare care este absorbită în loc să fie reflectată înapoi în spațiu este transformată în căldură și încălzește planeta.

Particulele de aerosoli provenite din fum conțin carbon brun. Diferitele molecule care alcătuiesc carbonul brun sunt similare cu unii coloranți organici, dându-i în ansamblu culoarea maro caracteristică. Cu toate acestea, atunci când ozonul din atmosferă reacționează cu carbonul brun, îl poate transforma în noi molecule incolore care nu încălzesc Pământul.