• În timp ce amintirile îndepărtate au adunat mai multe erori, cercetătorii au constatat că abilitățile oamenilor de a-și aminti evenimentele din 2021 au fost deficitare.
  • Amintirea momentului în care au avut loc evenimentele din trecut devine mai dificilă pe măsură ce trece mai mult timp”, a declarat coautorul studiului, Arash Sahraie.
  • Studiul a analizat răspunsurile la un sondaj din 2022, în care 277 de participanți au fost rugați să asocieze evenimentele cu anii în care au avut loc, între 2016 și 2022.

Potrivit unui studiu publicat miercuri în revista PLOS One, izolarea COVID-19 i-a făcut pe oameni să piardă noțiunea timpului. Cercetătorii scoțieni au descoperit că oamenii au făcut erori atunci când au încercat să își amintească evenimentele din 2021, constatări care sunt în concordanță cu lacunele de memorie pe care le experimentează persoanele care au făcut închisoare, scrie The New York Post.

Amintirea momentului în care au avut loc evenimentele din trecut devine mai dificilă pe măsură ce trece mai mult timp”, a declarat coautorul studiului, Arash Sahraie, pentru SWNS. În plus, activitățile și emoțiile oamenilor pot influența percepția lor asupra trecerii timpului”.

Studiile anterioare au legat infecția cu COVID-19 de contracția creierului, pierderea memoriei și orbirea feței”, dar echipa lui Sahraie a fost interesată să afle cum a afectat izolarea din timpul pandemiei percepția timpului de către oameni”.

Recomandări

CRĂCIUNUL ESTE DESPRE PACE
UN „GO TO HELL” FESTIV
ALERTĂ ÎN MAREA BALTICĂ
CARE-I ADEVĂRUL?
APUNE ERA TIKTOK?

Izolarea socială rezultată în timpul pandemiei COVID-19 a avut un impact semnificativ asupra activităților și emoțiilor oamenilor, iar cercetările anterioare au arătat că pandemia a declanșat distorsiuni în percepția timpului de către oameni”, a adăugat profesorul de la Universitatea din Aberdeen.

Studiul a analizat răspunsurile la un sondaj din 2022, în care 277 de participanți au fost rugați să asocieze evenimentele cu anii în care au avut loc, între 2016 și 2022. Oamenii au fost chestionați cu privire la momentul în care au avut loc evenimente de știri majore – cum ar fi interviul Prințului Harry și al lui Meghan Markle la Oprah sau moartea lui George Floyd. De asemenea, au completat un chestionar despre sănătatea lor mintală.

Pandemia a afectat memoria oamenilor

În timp ce amintirile îndepărtate au adunat mai multe erori, cercetătorii au constatat că abilitățile oamenilor de a-și aminti evenimentele din 2021 au fost deficitare. Unii respondenți chiar au potrivit evenimentele cu trei sau patru ani înainte. Potrivit cercetătorilor, incapacitatea de a rememora cu acuratețe o cronologie a evenimentelor s-a corelat cu rapoartele de depresie, anxietate și solicitări fizice și mentale stresante.

Așa cum era de așteptat, amintirea de către participanți a evenimentelor care au avut loc mai departe în trecut a fost mai puțin precisă”, a declarat Sahraie. Cu toate acestea, percepția lor privind momentul evenimentelor care au avut loc în 2021 – cu un an înainte de sondaj – a fost la fel de inexactă ca și în cazul evenimentelor care au avut loc cu trei sau patru ani mai devreme.”

Cu alte cuvinte, mulți participanți au avut dificultăți în a-și aminti momentul evenimentelor care au coincis cu izolarea din timpul pandemiei COVID-19″, a adăugat el. Cercetătorii cred că evenimentele de viață ancorante” sunt vitale pentru o rememorare precisă a cronologiei, iar acestea au fost în lipsă după ce au început blocajele pandemice în 2020.

De fapt, rezultatele sunt similare cu cele raportate anterior pentru deținuții din închisori”, a adăugat el. Într-un peisaj, dacă trăsăturile nu sunt clar perceptibile, este mai greu să plasezi obiectele/te pe tine însuți în raport cu alte trăsături”, a explicat el. Restricțiile impuse în timpul pandemiei au sărăcit peisajul nostru temporal, afectând percepția cronologiei evenimentelor. Ne putem aminti că evenimentele s-au întâmplat, doar că nu ne amintim când”, a adăugat el.

Citește și: