• S-a constatat că maimuțele mai puțin sociabile aveau o abundență mai mare de bacterii Streptococcus, un grup care include și microbi dăunători.
  • Experții mai spun că există și o altă posibilitate: maimuțele cu mai puțini prieteni ar putea fi mai stresate, ceea ce, la rândul său, afectează abundența microbilor benefici din intestinele lor.
  • Oamenii de știință au urmărit 38 de macaci pe insula Cayo Santiago, în largul Puerto Rico.

Maimuțele prietenoase au un nivel mai ridicat de bacterii utile și un nivel mai scăzut de microbi care ar putea cauza boli în intestinele lor, sugerează o cercetare. Oamenii de știință de la Universitatea din Oxford au descoperit că maimuțele care se angajează în interacțiuni sociale prietenoase cu colegii au mai multe șanse de a avea o abundență de bacterii intestinale cunoscute ca fiind benefice pentru sistemul imunitar.

Aceștia au declarat că rezultatele, publicate în revista Frontiers in Microbiology (colecția specială privind comportamentul social al animalelor și microbiomul intestinal), sugerează că microbii joacă un rol-cheie în viața socială a animalelor, inclusiv a oamenilor. Autorul principal, Dr. Katerina Johnson de la Universitatea din Oxford, a declarat: Există o asociere bine cunoscută între cantitatea și calitatea relațiilor sociale și sănătate, care este mediată în parte de sistemul imunitar.

Este interesant faptul că descoperirile noastre reflectă acest lucru la nivelul microbiomului intestinal. Deoarece microbiomul intestinal reglează răspunsul imunitar, microbii noștri pot juca un rol în această legătură dintre viața noastră socială și sănătate.” Oamenii de știință au urmărit 38 de macaci pe insula Cayo Santiago, în largul Puerto Rico.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Aceștia au analizat comportamentul maimuțelor și rețelele lor sociale, fiecare maimuță fiind evaluată în funcție de numărul de indivizi diferiți cu care interacționa și de timpul petrecut în interacțiune. Echipa a analizat, de asemenea, bacteriile intestinale individuale ale maimuțelor. Dr. Karli Watson, de la Universitatea din Colorado Boulder, unul dintre autorii studiului, a declarat: Macacii sunt animale foarte sociabile, iar toaletarea este principalul lor mod de a stabili și menține relații, oferind astfel un bun indicator al interacțiunilor sociale”.

Echipa a descoperit că abundența de Faecalibacterium – care este una dintre cele mai abundente bacterii din colonul adulților umani sănătoși – a fost asociată cu faptul că maimuțele sunt mai sociabile. Între timp, s-a constatat că maimuțele mai puțin sociabile aveau o abundență mai mare de bacterii Streptococcus, un grup care include și microbi dăunători.

Dr. Johnson a declarat: Este deosebit de surprinzător faptul că am găsit o relație pozitivă puternică între abundența microbului intestinal Faecalibacterium și cât de sociabile sunt animalele. Spre deosebire de mulți membri ai microbiotei care rămân mai degrabă enigmatici, Faecalibacterium este bine cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii puternice și este asociat cu o stare de sănătate bună”.

Experții mai spun că există și o altă posibilitate: maimuțele cu mai puțini prieteni ar putea fi mai stresate, ceea ce, la rândul său, afectează abundența microbilor benefici din intestinele lor.

Dr. Johnson a spus: În comparație cu alți factori ai stilului de viață, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, avem o înțelegere limitată a mecanismelor prin care socialitatea este legată de riscul nostru de îmbolnăvire și mortalitate, iar microbiomul adaugă o nouă dimensiune acestei relații.”