• Comunitățile bogate, cu piscine mari și grădini bine îngrijite, lasă comunitățile mai sărace fără acces de bază la apă, spun oamenii de știință.
  • O nouă cercetare sugerează că inegalitățile sociale ar putea fi cauza crizelor de apă din mediul urban mai mult decât factorii de mediu.
  • Echipa de oameni de știință s-a concentrat asupra orașului Cape Town din Africa de Sud, unde multe persoane defavorizate nu au robinete sau toalete.

Comunitățile bogate, cu piscine mari și grădini bine îngrijite, lasă comunitățile mai sărace fără acces de bază la apă, spun oamenii de știință. O nouă cercetare sugerează că inegalitățile sociale ar putea fi cauza crizelor de apă din mediul urban mai mult decât factorii de mediu, cum ar fi schimbările climatice sau creșterea populației în orașe, scrie Euronews.

Echipa de oameni de știință s-a concentrat asupra orașului Cape Town din Africa de Sud, unde multe persoane defavorizate nu au robinete sau toalete și folosesc apa limitată pentru igienă și băutură. Cercetătorii au constatat că elitele urbane consumau mult mai multă apă pentru petrecerea timpului liber, umplând piscinele, spălându-și mașinile sau udându-și grădinile.

„Schimbările climatice și creșterea populației înseamnă că apa devine o resursă tot mai prețioasă în marile orașe”, spune profesoara Hannah Cloke, hidrolog la Universitatea din Reading, coautoare a studiului.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Dar am arătat că inegalitatea socială este principala problemă în ceea ce privește accesul persoanelor mai sărace la apă pentru nevoi zilnice.”, spune aceasta.

Cel mai bogat grup din Cape Town, 14% din populație, a consumat 51% din apa din oraș. În timp ce grupul cel mai sărac, aproximativ 64% din populație, a folosit doar 27%. Cea mai mare parte a apei folosite de grupul cel mai bogat a fost pentru nevoi neesențiale, cum ar fi piscinele și menținerea gazonului verde.

Acest supraconsum a avut un impact mai mare asupra disponibilității generale a apei decât schimbările demografice sau secetele legate de schimbările climatice. Potrivit cercetătorilor, 80 de orașe din întreaga lume, printre care Londra, Barcelona, Roma, Istanbul, Tokyo și Moscova, s-ar putea confrunta cu probleme similare.

Citește și: