STUDIU. Teoria lui Stephen Hawking despre găurile negre ar arăta că întregul univers se va evapora. Descoperirile cercetătorilor

Soarta finală a universului nostru este necunoscută, dar asta nu îi împiedică pe astronomi să încerce să-și dea seama ce s-ar putea întâmpla. Cea mai recentă idee despre cum s-ar putea sfârși universul nostru este că pur și simplu se va evapora. Totul se va evapora, sugerează un nou studiu publicat în revista Physical Review Letters, scrie Business Insider. Oamenii de știință de la Universitatea Radboud examinau teoria lui Stephen Hawking despre modul în care găurile negre mor de un fenomen cunoscut acum sub numele de radiație Hawking, pe care fizicianul teoretician l-a prezis în 1974.

Conform teoriei fizicii cuantice și a teoriei gravitației lui Einstein, particulele se formează și se anihilează în mod spontan sub mediul gravitațional intens situat la gurile găurilor negre. Hawking a calculat că uneori aceste particule sunt prinse în spatele orizontului de evenimente, dar altele scapă în exterior sub formă de radiație Hawking. De-a lungul timpului, suficiente particule scapă încât întreaga gaură neagră se evaporă.

Radiația Hawking a fost observată în jurul unei găuri negre din universul nostru, confirmând predicțiile defunctului geniu. Și până în acest moment, găurile negre erau singurele locuri în care experții le căutaseră.

„Obiectele fără un orizont de evenimente, cum ar fi rămășițele de stele moarte și alte obiecte mari din univers, au și ele acest tip de radiație”, a spus autorul studiului, Heino Falcke, într-o declarație vineri. „Și, după o perioadă foarte lungă, asta ar duce la evaporarea tuturor lucrurilor din univers, la fel ca găurile negre”.

În studiu, oamenii de știință propun că nu aveți neapărat nevoie de medii gravitaționale extreme pentru ca radiația Hawking să existe. Mai degrabă, orice masă care deformează țesătura spațiu-timpului ar putea declanșa această radiație.

„Arătăm că mult dincolo de o gaură neagră, curbura spațiu-timpului joacă un rol important în crearea radiației”, a spus coautorul studiului Walter van Suijlekom în declarație.

Citește și:

Exit mobile version