• 116 kilotone de aditivi din plastic existenți în mare provin din ambalaje.
  • Majoritate a aditivilor sunt netestați, nereglementați şi au fost asociați cu o serie de probleme de sănătate.
  • Substanțe chimice se adaugă la materialele plastice şi în acest fel sunt eliberate în întregul ecosistem, inclusiv în corpurile noastre.

Aproximativ un milion de tone de aditivi din plastic se scurg în oceane în fiecare an, conform unui raport al organizației elvețiene de cercetare EA Earth Action.

O să încep cu monomeri, compuși chimici simpli care se leagă împreună pentru a forma polimerii care constituie plasticul. Plasticul este format din diferiți polimeri, în funcție de tipul de plastic. Exemple includ polietilena, polipropilena, PVC și PET. Aditivi se adaugă în procesul de fabricație pentru a îmbunătăți sau modifica proprietățile plastice. Printre aceștia se găsesc stabilizatori care previn degradării materialelor plastice datorită luminii și căldurii.

Coloranți și plastifianți fac plasticul mai flexibil și mai ușor de prelucrat. Antioxidanți previne degradarea plasticului cauzată de oxigen. Ignifuganți reduc inflamabilitatea plasticului și chimicalele reziduale, substanțe chimice migratoare care migrează din plastic în mediu în anumite condiții, de temperatură ridicată sau expunerea la substanțe grase. Așa ajung în organismul nostru, care după ce că e afectat de poluarea din aer, din casă, mai vine la pachet si ce bei si consumi.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU
ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ

Citește și