• Conform cercetărilor, există doar patru tipuri de personalitate.
  • Concluziile sfidează paradigmele existente în psihologie.
  • Constatările ar putea fi de interes pentru managerii de angajare și pentru furnizorii de servicii de sănătate mintală.

Cele patru tipuri de personalitate au fost descoperite de cercetători după ce au intervievat 1,5 milioane de persoane, care au fost clasificate în „rezervate”, „egocentrice”, „medii” și „modele”.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern din Evanston, Illinois, SUA, au examinat date de la peste 1,5 milioane de respondenți și au descoperit cel puțin patru grupe distincte de tipuri de personalitate: medie, rezervată, egocentrică și modelul de urmat. Concluziile sfidează paradigmele existente în psihologie.

Noul studiu, condus de Luis Amaral de la McCormick School of Engineering din Statele Unite, este detaliat într-un articol publicat în revista Nature Human Behavior. Constatările ar putea fi de interes pentru managerii de angajare și pentru furnizorii de servicii de sănătate mintală.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Oamenii au încercat să clasifice tipurile de personalitate încă de pe vremea lui Hipocrate, dar literatura științifică anterioară a constatat că acest lucru este lipsit de sens”, a explicat coautorul William Revelle, profesor de psihologie în cadrul Colegiului Weinberg de Arte și Științe. „Acum, aceste date arată că există o densitate mai mare a anumitor tipuri de personalitate”, spune Revelle, care este specializat în teoria și cercetarea personalității.

Inițial, însă, Revelle a fost sceptic cu privire la premisa studiului. Conceptul de tipuri de personalitate rămâne controversat în psihologie, fiind greu de găsit dovezi științifice. Încercările anterioare bazate pe grupuri mici de cercetare au generat rezultate care, adesea, nu au putut fi reproduse. „Tipurile de personalitate existau doar în literatura de dezvoltare personală și nu aveau loc în revistele științifice”, a spus Amaral, profesor de inginerie chimică și biologică la Northwestern Engineering. „Acum, credem că acest lucru se va schimba datorită acestui studiu”, adaugă el.

Noua cercetare a combinat o abordare computațională alternativă cu date din patru chestionare cu peste 1,5 milioane de respondenți din întreaga lume, obținute din IPIP-NEO al lui John Johnson cu 120 și, respectiv, 300 de elemente, din proiectul myPersonality și din seturile de date Big Personality Test al BBC.

Femeile predomină la tipologia modelului de urmat

Chestionarele, elaborate de comunitatea de cercetare de-a lungul deceniilor, au între 44 și 300 de întrebări. Oamenii au răspuns voluntar la chestionarele online, atrași de oportunitatea de a primi feedback despre propria personalitate. Aceste date sunt acum puse la dispoziția altor cercetători pentru analize independente.

Pornind de la aceste seturi de date solide, echipa a identificat cele cinci trăsături de personalitate de bază larg acceptate: nevrotismul, extraversiunea, receptivitatea, amabilitatea și conștiinciozitatea.

După dezvoltarea unor noi algoritmi, au apărut patru grupuri. Media este reprezentată de persoanele care au un nivel ridicat de nevrotism și extraversiune, dar o deschidere scăzută. „M-aș aștepta ca persoana tipică să fie în acest grup”, spune Martin Gerlach, cercetător postdoctoral în laboratorul lui Amaral și primul autor al lucrării. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să se încadreze în tipul de personalitate mediu.

Tipul rezervat este stabil din punct de vedere emoțional, dar nu extrovertit sau nevrotic. Nu sunt deosebit de extravertiți, dar sunt oarecum plăcuți și conștiincioși. Modelele de urmat au scoruri scăzute la nevrotism și ridicate la toate celelalte trăsături. „Probabilitatea ca cineva să fie un model de urmat crește dramatic odată cu vârsta. Sunt oameni de încredere care sunt deschiși la idei noi”, spune Amaral. „Sunt oameni potriviți pentru a se ocupa de lucruri în mod responsabil. De fapt, viața este mai ușoară dacă ai mai multe relații cu modele de urmat„. Mai multe femei decât bărbați sunt susceptibile de a fi încadrate la tipologia model de urmat.

Grupul egocentric este alcătuit din persoane egocentrice care au un scor foarte ridicat la extraversiune și sub medie la deschidere, agreabilitate și conștiinciozitate. „Aceștia sunt oameni pe care nu ai vrea să-i ai prin preajmă”, recunoaște Revelle. Există un declin foarte dramatic al numărului de tipuri egocentrice pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, atât la femei, cât și la bărbați.

Tipurile de personalitate care există, conform psihologiei analitice

Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, numită și psihologie complexă și psihologie profundă, a făcut o diviziune a tipologiilor bazate pe personalitatea introvertiților și extrovertiților, iar din ele a construit opt tipuri de personalitate.

Jung a început să reflecteze asupra tipurilor de personalitate la Spitalul Universitar de Psihiatrie Burghölzli din Zürich, unul dintre cele mai importante din acea vreme, care era condus pe atunci de Eugen Bleuler, un pionier la acea vreme în cercetarea schizofreniei.

Din teoriile sale au rămas concepte utilizate în mod curent, precum inconștientul colectiv, arhetipurile, complexele… concepte folosite nu doar de oamenii obișnuiți, ci și luate în considerare de scriitori, artiști și filosofi pentru a-și dezvolta opera.

Dar una dintre cele mai importante moșteniri ale psihologiei este studiul personalității.

Ați auzit vreodată de conceptele de introvertit sau extrovertit? Ele au fost inventate de Jung și deschid ușa către teoria sa despre tipurile de personalitate, alături de funcțiile raționale ale ființei umane (gândire și simțire) și cele iraționale (percepție și intuiție).

Jung a împărțit lumea în introvertiți și extrovertiți.

Și anume, introvertiții sunt timizi, retrași în societate; Jung credea că aceștia își îndreaptă atenția și „libidoul” (energia) spre interior, spre propriile gânduri și stări interioare, după cum explică Susan C. Cloninger, profesor și doctor în psihologie la Universitatea din Michigan, în cartea sa „Teorii ale personalității”.

Iar extrovertiții sunt sociabili, îndreptându-și energia spre oameni „și spre experiențele lumii”.

Din aceste premise se constituie cele opt tipuri de personalitate ale lui Jung:

  • Gânditor – introvertit
    Interesat mai degrabă de idei decât de fapte, el se preocupă de realitatea interioară și acordă puțină atenție oamenilor.
  • Sentimental-introvertit
    Este un tip de persoană ușor rezervată, dar înțelegătoare și înțelegătoare cu prietenii apropiați sau cu alte persoane care au nevoie de ea.
  • Senzație – introvertit
    Pune accentul pe experiența subiectivă, mai degrabă decât pe faptele în sine. Ei se hrănesc cu impresiile lor senzoriale și trăiesc imersați în senzațiile lor interioare. Acesta este un profil tipic pentru muzicieni și artiști. Ei pot trăi într-o lume ireală.
  • Intuiție – introvertit
    Este interesat de posibilitățile viitoare, mai degrabă decât de ceea ce este prezent în prezent. Ei sunt în contact cu inconștientul lor. Ei sunt visători.
  • Gânditor – extrovertit
    O persoană care este interesată în primul rând de fapte și care, pornind de la acestea, elaborează teorii. Își reprimă emoțiile și sentimentele. Neglijează prietenii și relațiile.
  • Sentiment – extrovertit
    Profil foarte interesat de relațiile umane, se adaptează la mediul social. Jung a considerat că acesta se regăsește adesea la femei: „Bărbatul iubit este cel care este potrivit și nu altul”, scria Jung.
  • Senzație – extrovertit
    Pune accentul pe percepțiile provocate de realitățile tangibile. Aceștia manifestă o tendință puternică de a căuta plăcerea, explică Cloninger.
    Este un tip care are nevoie să schimbe stimulii în mod constant și atribuie obiectelor o valoare chiar magică într-un mod inconștient.
  • Intuiție – extrovertit
    Aventuros. Interesul său pentru o problemă rămâne până când își atinge scopul, apoi are nevoie de noi perspective.