• Pentru a sărbători a 20-a aniversare a Mars Express, Agenția Spațială Europeană transmite în direct imagini inedite cu Planeta Marte.
  • Mars Express este prima sondă spațială europeană trimisă spre planeta Marte.
  • Sonda a fost plasată pe orbită în direcția Planetei Roșii, chiar în ziua de Crăciun a anului trecut.

Timp de o oră, Agenția Spațială Europeană difuzează imagini de pe Marte, pe care le va schimba la fiecare 50 de secunde, scrie CNN.

Agenția transmite imaginile pentru a sărbători a 20-a aniversare de la lansarea misiunii Mars Express, care are scopul de a surprinde imagini tridimensionale ale suprafeței planetei pentru a putea fi observată în detaliu.

Misiunea Mars Express a fost lansată  pe 2 iunie 2003 și a intrat pe orbita planetei Marte pe 25 decembrie 2003. Aceasta a fost proiectată inițial să dureze 1 an Marte, adică 1,88 ani sau 687 zile pe Pământ, dar i s-au acordat prelungiri repetate. În cele din urmă operațiunile sale au durat 10,3 ani marțieni. 

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Orbiterul își va continua misiunea pe Marte, cel puțin până la sfârșitul anului 2026, cu o posibilă prelungire de la 1 ianuarie 2027 până pe 31 decembrie 2028 pentru a sprijini misiunea Mars Moons eXploration (MMX) condusă de JAXA, urmată de doi ani de post-operații.

Mars Express a efectuat transmisii de date pentru șapte rovere și platforme de aterizare și a permis colaborarea științifică cu alte cinci orbitatoare.

Citește și

Șeful CIA a mers în China, în luna mai, într-o încercare a Washingtonului de a menține deschise canalele de comunicare cu Beijingul

Explicația lui Donald Trump pentru care mulțimi uriașe de oameni continuă să vină la aparițiile sale publice: „Sunt ca Mona Lisa”

FOTO. Cine este iubita lui Al Pacino, cu care actorul va avea un copil. Noor Alfallah are 29 de ani