• Noi imagini publicate joi de telescopul spațial James Webb al NASA dezvăluie Uranus și inelele greu de detectat ale planetei într-o lumină nouă.
  • Webb este o misiune de peste 10 ani condusă de NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.
  • În comparație cu alte telescoape, oglinda masivă a observatorului spațial poate vedea galaxii mai mici și mai îndepărtate și are potențialul de a îmbunătăți înțelegerea oamenilor de știință cu privire la originile universului.

Noi imagini publicate joi de telescopul spațial James Webb al NASA dezvăluie Uranus și inelele greu de detectat ale planetei într-o lumină nouă, scrie NASA.

Fotografia, publicat astăzi de către Agenția Spațială Europeană (ESA), oferă una dintre cele mai clare imagini ale inelelor lui Uranus de până acum. ,,Uranus are 13 inele cunoscute, iar 11 dintre ele sunt vizibile în această imagine” , a scris ESA pe Twitter.

JWST a capturat imaginea cu ajutorul senzorilor săi în infraroșu, care pot atrage lumină suplimentară din zonele îndepărtate ale spațiului.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

,,La lungimi de undă în infraroșu, și cu sensibilitatea mai mare a lui Webb, vedem mai multe detalii, arătând cât de dinamică este cu adevărat atmosfera lui Uranus” , spune ESA.

În plus față de câteva inele clare și înguste, imaginile Webb arată benzile de praf mai slabe ale lui Uranus. Unele dintre inele nu au mai fost observate de când Voyager 2 de la NASA a obținut prima dovadă fotografică a existenței inelelor lui Uranus în timpul survolului său din 1989.

Uranus este cunoscută sub numele de ,,gigantul de gheață” , deoarece interiorul său este alcătuit din elemente mai grele decât giganții gazoși Jupiter și Saturn, care sunt mai bogați în hidrogen și heliu.

În noile imagini, Uranus pare alb, spre deosebire de aspectul albastru tipic pe care îl are în imaginile surprinse la lungimi de undă vizibile ale luminii. Acest lucru se datorează faptului că metanul gazos, care face parte din compoziția chimică a planetei, nu apare albastru la camera NIRCam (Near-Infrared Camera) a lui Webb.

De asemenea, în imagini sunt vizibili norii de metan-gheață – dungi și pete luminoase care reflectă lumina solară înainte ca aceasta să fie absorbită de gazul metan. De asemenea, este posibil să se observe o linie strălucitoare și subțire care înconjoară mijlocul planetei, care ar putea fi „o semnătură vizuală a circulației atmosferice globale care alimentează vânturile și furtunile de pe Uranus” , potrivit comunicatului.

De asemenea, telescopul spațial ,,a dezvăluit un aspect surprinzător al calotei polare: o strălucire subtilă și accentuată în centrul calotei” , pe care alte instrumente nu au reușit niciodată să o detecteze.

În timpul observării, JWST a surprins Uranus alături de șase dintre sateliții care orbitează planeta. În total, planeta are 27 de sateliți cunoscuți, dar majoritatea sunt prea mici pentru a fi observați.

,,Este doar vârful icebergului a ceea ce poate face Webb atunci când observă această planetă misterioasă.”, adaugă ESA.

Webb este o misiune de peste 10 ani condusă de NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Canadiană.

În comparație cu alte telescoape, oglinda masivă a observatorului spațial poate vedea galaxii mai mici și mai îndepărtate și are potențialul de a îmbunătăți înțelegerea oamenilor de știință cu privire la originile universului. Cu toate acestea, se folosește, de asemenea, de calitatea stabilă și precisă a imaginii sale pentru a ilumina propriul nostru sistem solar, cu imagini ale lui Jupiter, Neptun și Marte.