• Inteligența artificială transformă căutarea inteligenței extraterestre, ajutând la procesarea masivă a datelor și la identificarea anomalilor.
  • Proiectul Seti Institute și Observatorul Național de Radioastronomie din New Mexico folosesc AI pentru a analiza radiofrecvențele în căutarea semnalelor extraterestre.
  • altă colaborare, Breakthrough Listen, cercetează un milion de stele și 100 de galaxii, folosind inteligența artificială pentru a distinge semnalele potențiale ale vieții tehnologice de interferențe.

Există între 10 și 50 de miliarde de lumi potențial locuibile în galaxia noastră, spune Bill Diamond. Aceasta îi face munca destul de dificilă. Domnul Diamond este directorul executiv al Institutului Seti din SUA. Literele „Seti” sunt un acronim pentru Căutarea Inteligenței Extraterestre, conform BBC.

„Seti, ca efort, caută știință și tehnologie dincolo de sistemul solar ca dovadă a vieții și a inteligenței, și asta este în mare parte o problemă a acului în carul de fân”, spune el. „Căutăm ceva care este probabil extrem de rar și poate fi foarte dificil de găsit și extras din fenomenele de fundal pe care le observi în același timp.”

Dar noi instrumente ajută în căutare. Capacitatea inteligenței artificiale (A.I.) de a gestiona seturi masive de date – și de a detecta anomalii – transformă căutarea inteligenței extraterestre.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Un astfel de proiect implică o colaborare între Institutul Seti și Observatorul Național de Radioastronomie din New Mexico. Această facilitate federală folosește frecvențele radio pentru a studia obiectele cerești, cum ar fi planetele, stelele și asteroizii. Seti construiește un sistem software paralel, alimentat de A.I., pentru facilitățile principale ale observatorului, Very Large Array. VLA, construit între 1973 și 1981, constă în 28 de antene mari cu diametrul de 25m, răspândite pe o câmpie deșertică. Imaginați-vă antenele parabolice pe care le găsiți pe casele oamenilor, doar la o scară gigantescă.

Atunci când va fi operațional, A.I.-ul va putea procesa fiecare bit de date capturat – două terabiți (TB) în fiecare secundă. Pentru a pune lucrurile în context, laptopurile moderne au acum în mod tipic în jur de 1TB de stocare totală. Domnul Diamond spune că utilizarea crescută a A.I.-ului este deja „indispensabilă” pe măsură ce institutul său continuă să caute viață extraterestră.

El indică faptul că A.I.-ul face posibilă căutarea unor noi tipuri de semnale radio de la surse extraterestre. El explică faptul că, în mod tradițional, Seti a căutat semnale înguste similare cu cele folosite de oameni.

„Dar a existat întotdeauna întrebarea „ce se întâmplă dacă există o tehnologie extraterestră avansată care folosește radio de bandă largă?”. Și dacă acesta este cazul, metodele noastre tradiționale nu ar funcționa, ar părea un amestec de zgomot pe ecran.”

Cu toate acestea, domnul Diamond spune că capacitatea AI-ului de a gestiona cantități masive de date înseamnă că este posibil să se ia milioane de „instantanee” ale acestei imagini audio zgomotoase de-a lungul timpului și să se înceapă să se caute modele. „Este o modalitate de a adăuga ceva nou de căutat.”

Un alt proiect cu care Seti colaborează este Breakthrough Listen. Susținut de mai mult de 100 de milioane de lire sterline de finanțare din sectorul privat, acest program scanează un milion de stele și 100 de galaxii, folosind un spectru larg de benzi radio și optice, pentru a căuta dovezi ale vieții tehnologice.

Un membru al proiectului, studentul de la Universitatea din Toronto, Peter Ma, a dezvoltat recent un nou sistem A.I. proiectat pentru a examina datele telescopului și pentru a distinge între posibile semnale reale ale extratereștrilor și interferență.

Echipa sa a făcut acest lucru prin simularea ambelor tipuri de zgomot, și apoi antrenând A.I.-ul lor să facă diferența între cele două. A.I.-ul este de asemenea folosit pentru a încerca să detecteze semne de viață de o natură mai modestă, și mai aproape de casă. Anul trecut, roverul Perseverance al NASA a început să colecteze mostre din Craterul Jezero de pe Marte, care vor fi, dacă totul merge bine, returnate pe Pământ în câțiva ani.

Citește și