• Cetățenii din 50 de țări sunt preocupați de dezinformarea A.I.
  • Teama de dezinformare prin AI crește mai mult în țările sărace.
  • Peste 60% dintre participanți cred că AI-ul produce fake news.

A.I.-ul poate fi folosit la dezinformare în acest an electoral. Majoritatea cetățenilor intervievați de Ipsos în țările care au alegeri anul acesta văd o amenințare în folosirea chatboților.

Teama de AI se adâncește mai mult în țările subdezvoltate.

Mai mult de 60% din participanți cred că A.I-ul poate produce fake news

„În 2023, sondajele Ipsos arată că peste 60% dintre respondenți cred că AI poate genera fake news realiste. În națiuni cu un HDI scăzut, oamenii se tem mai mult de impactul dezinformării asupra alegerilor. Această neîncredere se răspândește global, evidențiind o luptă în creștere între tehnologie și adevăr.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Locuitorii din economiile în curs de dezvoltare, obișnuiți să adopte rapid noi tehnologii precum smartphone-urile, înțeleg mai bine AI-ul. Aceștia văd mai multe avantaje decât dezavantaje, spre deosebire de omologii lor din țările dezvoltate, care sunt mai sceptici și mai puțin adaptabili.

Americanii exprimă o neîncredere colectivă în informațiile online, cu o îngrijorare majoră că dezinformarea va crește înainte de alegerile din noiembrie. Sondajele KFF și AP-NORC arată că scepticismul față de chatboturile AI este ridicat, iar americanii așteaptă ca companiile de tehnologie să prevină răspândirea informațiilor false legate de alegeri. Aceasta reflectă o nevoie urgentă de regulare și transparență în utilizarea tehnologiilor AI în politica electorală.”

Citește și