• Ascensiunea ChatGPT ar putea declanșa un fenomen pentru piața bursieră, potrivit veteranului pieței Ed Yardeni.
  • Yardeni a subliniat că inteligența artificială este capabilă să stimuleze productivitatea și standardele de viață.
  • Impactul inteligenței artificiale asupra economiei poate duce la o crește a PIB-ul global cu un procent uimitor

Ascensiunea ChatGPT ar putea deschide perioada anilor ’20 pentru piața bursieră și ar putea solidifica recenta revenire ca un nou regim de creștere, potrivit Insider.

Yardeni a declarat că raliul acțiunilor de la minimul de la jumătatea lunii octombrie este mai degrabă o „nouă piață de tauri decât un raliu al pieței de urși”, subliniind că S&P 500 a testat recent nivelul de rezistență și a scos maximul de închidere din 2 februarie de 4.179.

„Piața a urcat pe un zid al îngrijorării datorită neînțelegerilor de pe Wall Street, care au prezis că crizele bancare și ale plafonului de îndatorare ar putea agrava recesiunea iminentă așteptată pe scară largă”, a declarat Yardeni.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ceea ce îl face pe Yardeni să fie optimist este ideea că inteligența artificială generativă, prin utilizarea de chatbots precum ChatGPT, ar putea declanșa o creștere a productivității și ar putea îmbunătăți standardele de viață în întreaga economie. Dacă acest lucru se va întâmpla, ar putea însemna că o mulțime de îngrijorări din mintea investitorilor, cum ar fi o recesiune, o criză bancară și un potențial dezastru legat de plafonul de îndatorare, s-ar putea topi.

„Acesta ar putea fi evenimentul care lansează anii 2020. Dacă este așa, atunci putem petrece mult mai puțin timp obsedați de ceea ce va face Fed în continuare și ne putem concentra pe modul în care tehnologia stimulează productivitatea și nivelul de trai în întreaga economie”, a declarat Yardeni.

Yardeni nu este singurul care consideră că inteligența artificială generativă are un impact pozitiv asupra creșterii economice. Investitorul miliardar Paul Tudor Jones a declarat recent pentru CNBC că AI va genera un boom al productivității similar cu ceea ce au făcut computerul personal și internetul în anii 1980 și, respectiv, 1990.

„Cred că introducerea modelelor lingvistice mari și a inteligenței artificiale, va crea un boom al productivității pe care l-am văzut doar de câteva ori în ultimii 75 de ani”, a declarat Jones, adăugând că piața bursieră ar putea înregistra în cele din urmă câștiguri medii anualizate de 15%.

Goldman Sachs are, de asemenea, o viziune optimistă cu privire la impactul inteligenței artificiale asupra economiei, susținând într-o notă recentă că aceasta ar putea crește PIB-ul global cu un procent uimitor de 7%. „Inteligența artificială generativă poate eficientiza fluxurile de lucru în afaceri, poate automatiza sarcinile de rutină și poate da naștere unei noi generații de aplicații de afaceri”, a afirmat Goldman Sachs.

Citește și:

VIDEO. Farul Constanţa câștigă titlul de campioană a României la fotbal

VIDEO. Alicia Vikender primește 8 minute de aplauze pentru proiecția „Firebrand”, la Festivalul de Film de la Cannes

VIDEO. Mașinile autonome impresionează pe circuitul Indianapolis Motor Speedway