• Oamenii de știință au creat o microcameră de mărimea unui grăunte de sare grunjoasă capabilă să realizeze imagini de mare claritate.
  • Calitatea imaginilor pe care le realizează este comparabilă cu cea a obiectivelor aparatelor foto tradiționale. Dar nu a fost creată pentru a îndeplini o funcție artistică, va fi folosită în domeniul medical.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Princeton și de la Universitatea din Washington au creat o microcamere de mărimea unui bob de sare grunjoasă. Calitatea imaginilor pe care le realizează este comparabilă cu cea a obiectivelor aparatelor foto tradiționale. Dar nu a fost creată pentru a îndeplini o funcție artistică, ideea este că poate fi folosită în domeniul medical, informează Europapress.

Camerele de dimensiuni mici au un mare potențial de detectare a problemelor din corpul uman și permit detectarea roboților foarte mici, dar abordările anterioare au capturat imagini neclare și distorsionate cu câmpuri de vizualizare limitate. Acum, cercetătorii de la Universitatea Princeton și de la Universitatea din Washington au depășit aceste obstacole cu ajutorul noului dispozitiv prezentat în Nature Communications.

Ar putea permite o endoscopie mai puțin invazivă

Realizat printr-un design combinat al hardware-ului camerei și al procesării computaționale, sistemul ar putea permite o endoscopie cât mai puțin invazivă cu roboți medicali pentru diagnosticarea și tratarea bolilor și ar putea îmbunătăți obținerea de imagini pentru alți roboți cu limitări de dimensiune și greutate. Ar putea fi utilizate rețele de mii de camere de acest tip pentru detectarea completă a imaginii, transformând suprafețele în camere.

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Dispozitivul se bazează pe o tehnologie cunoscută sub numele de metasuprafață formată din 1,6 milioane de cilindri microscopici. Fiecare dintre ele are o geometrie diferită și funcționează ca antene optice individuale care captează lumina. Aceste semnale sunt procesate cu ajutorul unui algoritm de învățare automată și dau naștere unor imagini color de foarte bună calitate.

Utilizarea acestui tip de tehnologie se numește sisteme nano-optice neuronale. Acestea sunt importante pentru că determină dezvoltarea de roboți medicali care pot diagnostica boli cu o marjă de eroare mai mică și pot efectua proceduri minim invazive.