- Gates se referă, în special, la o descoperire pe care o numește „semințe magice”.
- Criticii susțin că abordarea lui Gates nu abordează urgența crizei.
- Gates se pune în contradicție cu criticii care spun că ideile sale intră în conflict cu eforturile mondiale de protejare a mediului.
Bill Gates spune că criza globală a foametei este atât de mare încât ajutorul alimentar nu poate rezolva în totalitate problema. De asemenea, Gates susține că este nevoie de tipul de inovații în domeniul tehnologiei agricole pe care le finanțează de mult timp pentru a încerca să inverseze criza, documentată într-un raport publicat marți de Fundația Bill și Melinda Gates.
Gates se referă, în special, la o descoperire pe care o numește „semințe magice”, culturi modificate pentru a se adapta la schimbările climatice și a rezista la dăunătorii agricoli. De asemenea, Fundația Gates a publicat marți o hartă care arată modul în care schimbările climatice vor afecta probabil condițiile de creștere a culturilor din diferite țări, pentru a sublinia nevoia urgentă de acțiune.
Atribuind tehnologiei un rol preeminent în rezolvarea crizei alimentare mondiale, Gates se pune în contradicție cu criticii care spun că ideile sale intră în conflict cu eforturile mondiale de protejare a mediului. Aceștia remarcă faptul că astfel de semințe au nevoie, în general, de pesticide și de îngrășăminte pe bază de combustibili fosili pentru a crește.
Criticii susțin, de asemenea, că ideea lui Gates nu abordează urgența crizei. Dezvoltarea „semințelor magice” durează ani de zile și nu va oferi imediat ajutor țărilor care în prezent îndură suferințe pe scară largă deoarece se bazează pe importurile de alimente sau se confruntă cu secete istorice. Este o dezbatere care ar putea intensifica presiunea internațională pentru a îndeplini obiectivele comune pentru prosperitate și pace la nivel mondial, cunoscute sub numele de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU, înainte de termenul limită 2030.
Printre cele 17 obiective se numără eradicarea sărăciei și a foametei, combaterea schimbărilor climatice, asigurarea accesului la apă, realizarea egalității de gen și reducerea inegalităților economice.
„Este destul de sumbru în raport cu speranțele noastre pentru 2030″, a declarat Gates, în vârstă de 66 de ani, într-un interviu acordat The Associated Press. El a adăugat, totuși, „sunt optimist că putem reveni pe drumul cel bun”.
Gates a indicat războiul din Ucraina și pandemia ca fiind principalele cauze ale agravării crizei foametei. Mesajul său către alți donatori și către liderii mondiali care se vor reuni pentru Adunarea Generală a ONU din septembrie este că ajutorul alimentar nu va fi suficient.
„Este bine că oamenii vor să împiedice ca semenii lor să moară de foame atunci când conflicte precum cel din Ucraina întrerup aprovizionarea cu alimente”, scrie Gates în noul raport. Dar adevărata problemă, spune el, este că multe țări cu insecuritate alimentară nu produc suficient de multă hrană proprie – o problemă care va fi cu siguranță exacerbată de consecințele schimbărilor climatice.