- După conversații cu ChatGPT, scepticii pot accepta ideea crizei climatice.
- Un studiu evidențiază și modificarea opiniei fata de Blak Lives Matter.
- Chatbotul s-a adaptat în conversație în funcție de ideile preexistente.
Inteligența artificială are potențialul de a modifica perspectivele oamenilor asupra unor chestiuni precum schimbările climatice sau mișcarea Black Lives Matter, susține un nou studiu publicat în revista Scientific Reports. Cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin-Madison oferă perspective asupra modului în care tehnologia A.I. influențează discuțiile pe subiecte critice ale societății.
Cum a fost realizat acest studiu?
Studiul s-a concentrat pe un program sofisticat cunoscut sub numele de „model de limbaj mare”, în special GPT-3 , care este conceput pentru a imita comunicarea umană. GPT-3, un precursor al celui mai avansat ChatGPT , a implicat peste 3.000 de persoane în conversații despre schimbările climatice și Black Lives Matter între sfârșitul anului 2021 și începutul lui 2022.
Autorii studiului spun că „Scopul fundamental al unei astfel de interacțiuni între doi oameni este de a crește înțelegerea reciprocă a perspectivei celuilalt iar „Un model de limbaj mare bun ar face probabil că utilizatorii să simtă același tip de înțelegere în interacțiunea cu chatbotul.”
Este posibil așadar ca o dicutie cu chatbotul să ne modifice ideile ?
Nivelurile de satisfacție ale utilizatorilor au rămas importante dar au apărut diferențe notabile pe baza convingerilor preexistente ale participanților. Cei care erau in prealabil cel mai puțin de acord cu ideea schimbărilor climatice sau miscarea Black Lives Matter au arătat o nemulțumire semnificativă privind interacțiunile lor cu inteligența artificială.
Totuși, aceste conversații au dus la o schimbare notabilă a opiniilor lor după conversația cu GPT-3. Asta nu înseamnă că au început să recunoască în totalitate schimbările climatice cauzate de om sau dintr-o dată susțîn Black Lives Matter, dar au apărut atitudini mai pozitive față de opiniile majoritare despre schimbările climatice sau BLM.”
Studiul a evidențiat, de asemenea, stilurile variate de răspuns ale GPT-3. Pentru cei sceptici la schimbările climatice, A.I. a fost mai directă, prezentând adesea dovezi pentru a le contracara opiniile. În schimb, pentru cei care ezită cu privire la Black Lives Matter, GPT-3 a adoptat o abordare mai precaută, evitând angajamentul profund pe acest subiect.
Echipa intenționează să aprofundeze nuanțele interacțiunilor chatbot, sperând să îmbunătățească dialogul între oameni cu perspective diferite.
Citește și