• China a efectuat prima arestare cunoscută într-un caz de utilizare abuzivă a ChatGPT de către un bărbat.
  • Bărbatul ar fi generat știri false folosind ChatGPT și apoi le-a distribuit pe rețelele de socializare chinezești.
  • Rapoartele locale au declarat că știrea falsă despre accident a avut elemente din diverse știri aflate în trend.

China a efectuat prima arestare cunoscută într-un caz de utilizare abuzivă a ChatGPT de către un bărbat care ar fi generat știri false despre un accident de tren. Poliția din provincia nord-vestică Gansu a arestat bărbatul, identificat doar cu al doilea nume, Hong, pentru că a folosit tehnologia de inteligență artificială pentru a crea variații ale unei știri false, pe care a distribuit-o apoi pe rețelele de socializare din țară, unde a fost distribuită pe scară largă, scrie The Independent.

Rapoartele locale au declarat că știrea falsă despre accident a avut elemente din diverse știri aflate în trend. În știrea falsă se spunea că accidentul a provocat moartea a nouă persoane în Gansu la 25 aprilie. Știrea a obținut peste 15.000 de clicuri pe rețelele de socializare chinezești până când poliția a aflat de neautenticitatea acesteia. Ofițerii locali de securitate cibernetică au descoperit circulația știrii false și au lansat o investigație care a dus la arestarea lui Hong.

La începutul acestui an, în ianuarie, au intrat oficial în vigoare primele reglementări din China privind utilizarea aplicaților pentru a genera informații false. Reglementările urmăresc să contribuie la stimularea dezvoltării industriei de inteligență artificială și la prevenirea utilizării abuzive a acesteia.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

Poliția din Gansu a precizat că ancheta lor a dezvăluit un total de 21 de conturi pe Baijiahao – o platformă de tip blog a companiei chineze de tehnologie Baidu – care au postat simultan diferite versiuni ale știrii, cu locații diferite ale accidentului.

Poliția a declarat că a urmărit toate cele 21 de conturi de pe Baijiahao care au distribuit știrile false generate de inteligența artificială până la o companie de marketing din Shenzhen. Hong, reprezentantul companiei, a fost ulterior arestat și acuzat de poliție de „a provoca certuri și probleme”.

Citește și