Cum evoluează memoriile computerelor? Cea mai nouă descoperire în tehnologie

O echipă de cercetători de la CNRS a descoperit că schirmionii, nanobule magnetice, ar putea fi mișcați folosind un curent electric la viteze record, de până la 900 m/s. Poate fi un pas extrem de important către proiectele de dezvoltare a calculatoarelor viitorului.

De ce este revoluționară această nouă descoperire și ce perspective de viitor există?

Aceste nanobule care se așteaptă să fie viitorii biți în memoriile computerelor constituie o cale de îmbunătățire pentru procesarea informațiilor în dispozitivele electronice. Într-adevăr, dimensiunea lor mică, de numai câțiva nanometri, adică în jur de zece atomi, promite o capacitate mare de calcul și stocare a informațiilor, împreună cu un consum redus de energie.

Până acum, viteza de mișcare a acestor nanobule a fost limitată la 100 m/s – prea lentă pentru aplicațiile computerizate. Dar datorită folosirii unui material antiferomagnetic  ca suport, oamenii de știință au reușit să ridice viteza skyrmionilor de 10 ori  față de ceea ce s-a observat până acum.

Publicat azi în revista Science, acest rezultat deschide noi perspective pentru dezvoltarea unor dispozitive de calcul mai eficiente și mai economice.

Citește și

Exit mobile version