• Sistemul Android a împlinit 17 ani, dar nu a fost dintotdeauna gigantul de astăzi
  • 50 de milioane de dolari a plătit Google pentru Android în 2005
  • Cum arătau primele versiuni de telefoane cu Android faţă de rivalul iPhone

Îl folosești în fiecare zi pe telefonul tău și probabil nu știi istoria lui. Sistemul Android împlinește 17 ani. Fondatorii Android au reușit să-și vândă ideea în 2005. Google a plătit 50 de milioane de dolari. Iar pe 5 noiembrie 2007 era prezentată prima versiune a sistemului de operare Android.

„Se numește Android și este un nou sistem de operare open source și platformă software pentru telefoanele mobile”, Sergey Brin, preşedinte Google.

„Probabil ai tot auzit în ultima vreme despre Gphone. Vreau să îți spun că, de fapt, Gphone nu există. Dar aș vrea să-ți prezint platforma Android. E platforma care, sperăm, va permite oamenilor să creeze mii de Gphone-uri”, Steve Horowitz, Engineering Director Google.

Recomandări

NU TE SUPĂRA, PRIETENE!
CINE ÎL SUSȚINE PE TRUMP
VALENCIA E SUB APĂ
HOLLYWOOD VOTEAZĂ HARRIS
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ALEGE DE AMERICA?

La început, în ciuda încrederii arătate de șefii Google, Android nici măcar nu se putea apropia de performanțele concurentului direct, iOS de la Apple. Quinn Nelson, de la Snazzy Labs îți explică.

„De exemplu lipsa suportului pentru multitouch. Zoom-ul cu două degete este acum obișnuit pe orice device, dar era ceva exclusiv pentru iPhone din 2007 până la jumătatea lui 2010, când s-a lansat Android Froyo. Puteai face poze doar în modul landscape, o scăpare ciudată. Player-ul de muzică al Android era foarte slab, comparativ cu aplicația iPod de pe iPhone. Și pote cel mai important, browserul era oribil, comparativ cu Safari de la Apple”, Quinn Nelson de la Snazzy Labs.

Și cu toate astea, an după an și versiune după versiune, Android a câștigat tot mai mult teren. Astăzi are aproape 75% din piață, față de 25% cât are Apple. Google a anunțat că Android are peste 2,5 miliarde de utilizatori activi, iar numărul aplicațiilor din Google Play a depășit pragul de 3 milioane. Este marele avantaj al unui sistem deschis față de ecosistemul închis de la Apple.