- Răzvan Rughiniș, profesor, Politehnica București: „A.I. generativ inhibă spiritul critic”.
- Rughiniș: „Există studii care arată că AI duce la alterarea informației prezentate”.
- Investițiile în A.I. din au atins nivelul record de 230 de milioane de dolari în 2023.
Inteligența Artificială este, fără îndoială, unul dintre cele mai complexe instrumente ale educației moderne. Pe lângă accesul nelimitat la baze complexe de date, programele A.I. facilitează procesul educațional și contribuie la înțelegerea rapidă a informației.
Totuși, există voci care spun că elevii și studenții cad prea ușor în capcana platormelor precum ChatGPT și nu rămân conectați la lumea reală în care trăiesc.
Ce impact are A.I asupra elevilor?
Răzvan Rughiniș, profesor la Universitatea Politehnică din București: „O bună întrebare, pentru că de multe ori vedem beneficiile pe care inteligența artificială le aduce, mai ales în ă ultimii ani am văzut aceste modele generative care reușesc atât să sumarizeze texte, cât chiar să genereze texte, structuri argumentative și să ne lăsăm atrași de aceste beneficii imediate, fără să vedem costurile de termen mediu și lung. Provocarea cea mai mare pe care o aduce această nouă cetate digitală în care conținutul din internet devine foarte puternic poluat de aceste răspunsuri generative este că ele vor fi resursa de antrenare a generațiilor următoare, ducând la o acumulare a erorilor. Halucinațiile modelelor de inteligență artificială se referă la oferirea unor soluții absurde care apoi ajung să fie interiorizate P ă mecanici de dezinformare.”
Citește și: