• Microsoft și Mastercard semnează un acord la Forumul Global UNESCO privind etica A.I.
  • Audrey Azoulay: Alianța e pentru dezvoltarea unei A.I. construite pentru beneficiul comun.
  • Acordul prioritizează protecția drepturilor omului, conform principiilor UNESCO.

Cele mai mari companii de tehnologie au semnat un angajament la Forumul Global UNESCO, în care promit să dezvolte inteligența artificială în mod etic. Acordul subliniază importanța respectării drepturilor omului și a incluziunii în progresul responsabil al tehnologiei AI.

Sunt opt companii de tehnologie, printre care, Microsoft și Mastercard. Acestea au semnat un acord la Forumul Global UNESCO privind Inteligența Artificială. Vor să dezvolte AI într-un mod mai etic. Acest angajament se aliniază cu cadrul de principii al UNESCO, care pune accent pe promovarea și protecția drepturilor omului, demnitatea umană, diversitatea și incluziunea.

Acordul impune semnatarilor obligația de a respecta drepturile omului în toate etapele procesului de dezvoltare și utilizare a inteligenței artificiale, asigurându-se că aceasta se conformează standardelor de siguranță și identifică eventualele efecte adverse. În plus, se subliniază necesitatea efectuării unei silințe adecvate pentru a preveni sau remedia consecințele negative, în conformitate cu legislația internă.

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Semnat la Kranj, Slovenia, acest acord reprezintă un pas semnificativ în construirea unei alianțe între sectoarul public și cel privat, având drept scop binele comun. Șeful UNESCO, Audrey Azoulay, subliniază că această alianță este esențială pentru dezvoltarea unei AI construite pentru beneficiul colectiv. De la adoptarea recomandării UNESCO privind Etica Inteligenței Artificiale în 2021, progresele în implementarea acestui cadru au fost semnificative, cu peste 50 de țări implicate și o creștere a cooperării multilaterale. De asemenea, sectorul privat a contribuit la această inițiativă prin înființarea unui Consiliu de Afaceri pentru Etica AI, condus de Microsoft și Telefonica, dedicat consolidării capacităților tehnice în domeniul eticii și AI.

Citește și: