• Statele Uniunii Europene și-au dat acordul pentru reglementarea Inteligenței Artificiale.
  • Această „Lege A.I.” este o etapă fundamentală, care stabileşte primele reguli de pe planetă asupra Inteligenţei Artificiale.
  • Această lege are ca scop de a face mai sigură și mai respectuoasă Inteligența Artificială faţă de drepturile omului.

Ce au votat liderii europeni la Berlin? Ce prevede legea A.I.?

Este o lege care a fost dezbătută și elaborată foarte mult timp și este bazată pe principiul riscului, deci al daunelor pe care Inteligența Artificială le poate face societăților, respectiv cetățenilor Uniunii Europene. De ce a fost nevoie de o elaborare atât de lungă? Pe de-o parte, așa cum am văzut și în cazul celebrului video Taylor Swift, Inteligența Artificială poate provoca foarte multe daune dreptului la viață privată prin aceste deep fake-uri care se răspândesc. Pe de altă parte, este nevoie să nu reglementăm foarte strict dezvoltarea tehnologiei Inteligenței Artificiale în Europa pentru că prin aceasta dăm libertate prea mare și un avans competitiv foarte mare tehnologiilor similare din Statele Unite. Practic este vorba despre o competiție tehnologică între Uniunea Europeană și Statele Unite și nu ar fi bine ca firmele din Uniunea Europeană să fie limitate prin diverse legi.

Franța, Germania și Italia au avut o poziție de opoziție față de anumite reglementări ale proiectului de lege. Nu în ultimul rând, Franța s-a poziționat astfel pentru că există deja o inițiativă de tehnologie pe baza A.I. și se numește „Mistral” și în Germania există o firmă similară. Din acest punct de vedere, era cumva de așteptat o poziție mai relaxată a Germaniei și a Franței, dar în cele din urmă, toate și-au dat acordul. Este vorba de 4 categorii de risc în care firmele se pot clasifica în funcție de reglementări, deci cele cu categorie de risc mai înalte sunt reglementate mai strict și cele cu categorie de risc mai mică, mai relaxate.

Cum se vor adapta start-up-urile după ce va intra în vigoare legea?

Mai este nevoie de câteva voturi, printre altele și în Parlamentul European. Teoretic, dacă totul va merge bine, legea va putea intra în vigoare chiar înaintea vacanței de vară, dar va exista o perioadă de grație în care firmele se vor putea pregăti pentru a se conforma legii. În 2026 legea va intra în vigoare cu toată forța și firmele care nu se vor conforma vor putea fi sancționate pe baza legii, deci încă 2 ani firmele se vor putea pregăti, nu este nicio grabă.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Citește și