• Hikvision a fost supus unui control intens pentru legăturile sale cu statul chinez și pentru utilizarea produselor sale.
  • SUA au interzis produsele Hikvision din lanțurile de aprovizionare guvernamentale.
  • În trecut, compania a negat în mod repetat că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale pentru guverne.

Gigantul chinez al tehnologiei de supraveghere Hikvision a negat că își deghizează în mod ilegal produsele vândute guvernului american pentru a permite spionajul chinez, scrie BBC. Acesta a răspuns la întrebările BBC cu privire la acuzațiile dezvăluite într-un document recent divulgat de Pentagon.

Compania este cel mai mare producător de camere de supraveghere din lume și are legături strânse cu statul chinez. Aceasta furnizează produsele sale către vânzători care, la rândul lor, furnizează către guverne și companii, adesea cu marca vânzătorilor, într-un proces cunoscut sub numele de etichetare albă”.

Deși acesta este un model de afaceri obișnuit, Hikvision a fost supus unui control intens pentru legăturile sale cu statul chinez și pentru utilizarea produselor sale. Anterior, SUA au interzis produsele Hikvision din lanțurile de aprovizionare guvernamentale, dar în noiembrie, autoritățile de reglementare au făcut un pas înainte și au instituit o interdicție la nivel național, invocând preocupări legate de securitatea națională.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Ce arată fișierele divulgate de Pentagon

Într-un document divulgat de guvernul SUA, văzut de BBC, Hikvision este descris ca fiind partener cu entități de informații chineze” și folosind relații cu vânzătorii pentru a-și deghiza produsele în vederea vânzării către furnizorii guvernamentali”.

Documentul susține că acest lucru a creat vectori pentru ca Beijingul să compromită rețelele DoD [Departamentul Apărării]” și că prezența produselor Hikvision va persista probabil în lanțurile de aprovizionare ale guvernului SUA din cauza eforturilor companiei de a-și masca exporturile pentru a păstra accesul la piețele SUA și ale aliaților”.

De asemenea, documentul susține că, începând cu luna ianuarie, produsele Hikvision cu etichetă albă erau încă disponibile pentru clienții din cadrul guvernului SUA.

Ca răspuns la întrebările BBC cu privire la aceste acuzații, un purtător de cuvânt al Hikvision a declarat că nu a încălcat, nu încalcă și nu va încălca legea pentru a-și desfășura activitatea” și că are politici foarte clare și de lungă durată pentru a preveni etichetarea necorespunzătoare a produselor sale de către oricine și din orice motiv”.

Compania a declarat că lucrează de mulți ani cu guvernul SUA pentru a nu-și mai include produsele în lanțurile de aprovizionare și pentru a se asigura că camerele noastre nu sunt niciodată vândute în mod necorespunzător” guvernului american.

În trecut, compania a negat în mod repetat că reprezintă o amenințare la adresa securității naționale pentru guverne. Ea a declarat anterior că nu poate accesa datele utilizatorilor finali și, prin urmare, nu le poate transmite unor terțe părți.

Citește și